Jajka sadzone w kształcie serca

Jajka sadzone w kształcie serca

Zasiądź do romantycznego śniadania z ukochanym, dzięki temu cudownemu przepisowi. Jajka sadzone w kształcie serca to prosta, ale niezwykle efektywna metoda na dodanie smaku i miłości do Twojego porannego posiłku. Składniki są proste – potrzebujesz tylko jaja, a w zależności od preferencji – także soli, pieprzu i innych dodatków. To idealny sposób na wysłanie porannego, jadalnego uśmiechu dla kogoś, kogo kochasz. Smak jajek będzie tym samym pysznym, co zawsze, ale jest coś niezwykle satysfakcjonującego w zjedzeniu śniadania, które wygląda jak serce.

Składniki:

  • – parówka, na przykład Drosedka

  • – jajko

  • – cebulka lub por (biała część)

  • – ziemniaki

  • – ogórek zielony

  • – jogurt naturalny

  • – szczypiorek

  • – koperek

  • – sól, pieprz cytrynowy (lub czarny)

Jajka sadzone w kształcie serca – jak zrobić?

  1. krok 1 1.
    Obieramy ziemniaki, myjemy, gotujemy około 20 minut w osolonym wrzątku. Ogórek myjemy, obieramy i ścieramy na plastry. Zalewamy jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Parówkę przecinamy przez długość, zostawiając około 1 cm na końcu.
  2. krok 2 2.
    Następnie łapiemy za końce, ciągniemy je do dołu i spinamy wykałaczką- powstanie serduszko.
  3. krok 3 3.
    Na rozgrzane na patelni masło kładziemy parówkowe serce i obsmażamy z obu stron.
  4. krok 4 4.
    Do środka serca wrzucamy poszatkowaną cebulkę i wbijamy jajko. Posypujemy solą, pieprzem.
  5. krok 5 5.
    Pod koniec smażenia posypujemy szczyptą świeżego szczypiorku. Dzięki temu nasze jajo będzie smakowało soczyście.
  6. krok 6 6.
    Na ugotowane ziemniaki posypujemy aromatycznym koperkiem. Obiadek gotowy 🙂 Chłodna mizeria idealnie pasuje w letnie upały do tego posiłku. Smacznego!

Jajka sadzone w kształcie serca – dodatkowe informacje

Ziemniaki wrzucaj do osolonego wrzątku. Nie wstawiaj ich w zimnej wodzie na ogień. Dzięki temu nie utracą cennych składników mineralnych i witamin.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka sadzone z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem
Następny przepis: Jajka sadzone ze szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode