Jajka sadzone w kształcie serca
Zasiądź do romantycznego śniadania z ukochanym, dzięki temu cudownemu przepisowi. Jajka sadzone w kształcie serca to prosta, ale niezwykle efektywna metoda na dodanie smaku i miłości do Twojego porannego posiłku. Składniki są proste – potrzebujesz tylko jaja, a w zależności od preferencji – także soli, pieprzu i innych dodatków. To idealny sposób na wysłanie porannego, jadalnego uśmiechu dla kogoś, kogo kochasz. Smak jajek będzie tym samym pysznym, co zawsze, ale jest coś niezwykle satysfakcjonującego w zjedzeniu śniadania, które wygląda jak serce.
admin
Składniki:
-
– parówka, na przykład Drosedka
-
– jajko
-
– cebulka lub por (biała część)
-
– ziemniaki
-
– ogórek zielony
-
– jogurt naturalny
-
– szczypiorek
-
– koperek
-
– sól, pieprz cytrynowy (lub czarny)
Jajka sadzone w kształcie serca – jak zrobić?
-
1.
Obieramy ziemniaki, myjemy, gotujemy około 20 minut w osolonym wrzątku. Ogórek myjemy, obieramy i ścieramy na plastry. Zalewamy jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Parówkę przecinamy przez długość, zostawiając około 1 cm na końcu. -
2.
Następnie łapiemy za końce, ciągniemy je do dołu i spinamy wykałaczką- powstanie serduszko. -
3.
Na rozgrzane na patelni masło kładziemy parówkowe serce i obsmażamy z obu stron. -
4.
Do środka serca wrzucamy poszatkowaną cebulkę i wbijamy jajko. Posypujemy solą, pieprzem. -
5.
Pod koniec smażenia posypujemy szczyptą świeżego szczypiorku. Dzięki temu nasze jajo będzie smakowało soczyście. -
6.
Na ugotowane ziemniaki posypujemy aromatycznym koperkiem. Obiadek gotowy 🙂 Chłodna mizeria idealnie pasuje w letnie upały do tego posiłku. Smacznego!
Jajka sadzone w kształcie serca – dodatkowe informacje
Ziemniaki wrzucaj do osolonego wrzątku. Nie wstawiaj ich w zimnej wodzie na ogień. Dzięki temu nie utracą cennych składników mineralnych i witamin.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajka sadzone z cebulką, serem pleśniowym oraz bekonem
Następny przepis: Jajka sadzone ze szparagami