Jajecznica z pomidorami i kiełbasą

Jajecznica z pomidorami i kiełbasą

Tradycyjne danie – jajecznica, zyskuje zupełnie nowy smak dzięki dodatkowi soczystych pomidorów i aromatycznej kiełbasy. Jajecznica z pomidorami i kiełbasą to doskonała propozycja na szybkie, ale pożywne śniadanie, które naładuje nas energią na cały dzień. To danie zabierze Cię w kulinarną podróż po smakach domowej kuchni, dodając odrobinę luksusu do twojego poranka. Pomidory mogą pochodzić zarówno z puszki, jak i świeże – obie wersje zapewniają intensywny smak i są równie dobre w tym przepisie. Prosty i szybki do przygotowania, ten przepis to esencja domowego gotowania.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 kawałek ulubionej kiełbasy
  • 1/2 dużego pomidora lub jeden mały
  • 4-5 jajek
  • Sól i pieprz
  • Masło

Jajecznica z pomidorami i kiełbasą – jak zrobić?

  1. Cebulę, pomidory i kiełbasę kroimy w kostkę.
  2. Na patelni roztopić masło.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy, a następnie wrzucamy kiełbasę.
  4. Gdy wszystko jest ładnie podsmażone, dodajemy pomidory.
  5. Smażymy dość krótko.
  6. Teraz bezpośrednio na patelnię wbijamy po jednym jajku.
  7. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz i na średnim ogniu czekamy aż jajka się zaczną ścinać.
  8. Jak ma wyglądać nasza jajecznica zależy to od nas, czy mniej czy bardziej ścięta.
  9. Jajecznicę przekładamy na talerz i gotowe.

SMACZNEGO.

Jajecznica z pomidorami i kiełbasą – dodatkowe informacje

Do jajek pod koniec smażenia można również dodać 2-3 łyżki mleka lub śmietanki. Jeśli ktoś tak jak ja lubi, to może do środka dodać posiekany koperek – polecam.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajecznica z pomidorami i cebulką
Następny przepis: Jajecznica z szynką i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode