Jajecznica z pomidorami i kiełbasą
Tradycyjne danie – jajecznica, zyskuje zupełnie nowy smak dzięki dodatkowi soczystych pomidorów i aromatycznej kiełbasy. Jajecznica z pomidorami i kiełbasą to doskonała propozycja na szybkie, ale pożywne śniadanie, które naładuje nas energią na cały dzień. To danie zabierze Cię w kulinarną podróż po smakach domowej kuchni, dodając odrobinę luksusu do twojego poranka. Pomidory mogą pochodzić zarówno z puszki, jak i świeże – obie wersje zapewniają intensywny smak i są równie dobre w tym przepisie. Prosty i szybki do przygotowania, ten przepis to esencja domowego gotowania.
admin
Składniki:
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 kawałek ulubionej kiełbasy
- 1/2 dużego pomidora lub jeden mały
- 4-5 jajek
- Sól i pieprz
- Masło
Jajecznica z pomidorami i kiełbasą – jak zrobić?
- Cebulę, pomidory i kiełbasę kroimy w kostkę.
- Na patelni roztopić masło.
- Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy, a następnie wrzucamy kiełbasę.
- Gdy wszystko jest ładnie podsmażone, dodajemy pomidory.
- Smażymy dość krótko.
- Teraz bezpośrednio na patelnię wbijamy po jednym jajku.
- Mieszamy, dodajemy sól, pieprz i na średnim ogniu czekamy aż jajka się zaczną ścinać.
- Jak ma wyglądać nasza jajecznica zależy to od nas, czy mniej czy bardziej ścięta.
- Jajecznicę przekładamy na talerz i gotowe.
SMACZNEGO.
Jajecznica z pomidorami i kiełbasą – dodatkowe informacje
Do jajek pod koniec smażenia można również dodać 2-3 łyżki mleka lub śmietanki. Jeśli ktoś tak jak ja lubi, to może do środka dodać posiekany koperek – polecam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajecznica z pomidorami i cebulką
Następny przepis: Jajecznica z szynką i pomidorami