Jaja w sosie koperkowym
Jaja w sosie koperkowym to obiad, który łączy w sobie prostotę i delikatność smaku. Ten tradycyjny polski przepis, wykorzystujący zawsze dostępne składniki, jest idealnym pomysłem na lekki posiłek. To połączenie twardo ugotowanych jaj oraz pysznego sosu koperkowego na mleku, które bezproblemowo przeniesie Cię do kuchni babci. Sos, bogaty w charakterystyczny smak koperku, jest delikatny, a jednocześnie kremowy. Przepis jest nieskomplikowany i dopuszczalny dla osób na diecie. Możliwość modyfikacji sosu do własnych preferencji sprawia, że jaja w sosie koperkowym mogą stać się ulubionym daniem na rodzinnych obiadach.
admin
Składniki:
- Jajka
- Ziemniaki
- Zimne mleko
- Koperek (świeży lub mrożony)
- Łyżka masła
- Łyżka mąki
- Sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa
Jaja w sosie koperkowym – jak zrobić?
- 1.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo. W rondelku rozpuszczamy masło (nie może się zrumienić!), wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę.
- 2.Po 10 sekundach wlewamy trochę zimnego mleka i energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. W trakcie gęstnienia sosu dolewamy cały czas mleko do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej oraz soli do smaku.
- 3.Wsypujemy koperek i mieszamy. Wykładamy ziemniaki, wlewamy trochę sosu na talerz i wykładamy jaja.
Słowa kluczowe: sos koperkowy na mleku
Jaja w sosie koperkowym – dodatkowe informacje
Sos beszamelowy jest wspaniałą bazą dla innych sosów. Dodając zamiast koperku łyżkę startego chrzanu otrzymamy sos chrzanowy itd. Polecam zrobić również sos musztardowy i pietruszkowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jaja na twardo z pysznym sosem
Następny przepis: Jajecznica dietetyczna