Jagodowy deser z chia i mascarpone
Celem tego przepisu jest stworzenie wyjątkowego i zdrowego deseru, który nie tylko zaspokoi twoje podniebienie, ale także dostarczy Ci potrzebnych składników odżywczych. Jagodowy deser z chia i mascarpone to połączenie silnego, lekko kwaśnego smaku jagód, kremowej i gładkiej mascarpone oraz chrupiących nasion chia. Ten trójkąt smaków tworzy idealne połączenie, które jest nie tylko smaczne, ale też pożywne. Warto sięgnąć po ten przepis zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Deser jagodowy z mascarpone potrafi zachwycić swoim wyglądem i smakiem, a przygotowanie go wcale nie jest skomplikowane.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- na 2 porcje
 - Składniki podstawowe:
 - 1 białko
 - 150 g serka mascarpone
 - 100 g jagód (mogą być mrożone)
 - Składnik dodatkowy:
 - 250 ml mleka lub jogurtu pitnego (do wyboru)
 - Składniki robocze:
 - 2 łyżeczki cukru pudru
 - 2 łyżeczki chia
 - dekoracja:
 - jagody
 
Jagodowy deser z chia i mascarpone – jak zrobić?
- Jagody miksujemy z mlekiem lub jogurtem do picia. Po zmiksowaniu wsypujemy do nich 2 łyżeczki chia, mieszamy i odstawiamy, aż ziarenka napęcznieją. Następnie przekładamy je do 1/2 wysokości słoiczków lub szklanek.
 - Białko ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem aby był puszysty a następnie łączymy z ubitym białkiem. Tak powstałą piankę nakładamy na jagodowy mus. Dekorujemy kilkoma jagodami.
 
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli nie macie w domu chia, możecie je pominąć. Zamiast rzadkiego jogurtu do picia lub mleka, do zmiksowanych jagód można dodać gęsty jogurt typu greckiego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jagodowo-truskawkowy sernik na zimno z owocami i galaretką
Następny przepis: Jagody na zimę






