Jagodowo-truskawkowy sernik na zimno z owocami i galaretką
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na jagodowo-truskawkowy sernik na zimno z owocami i galaretką. Jest to pyszny i orzeźwiający deser, który sprawdzi się podczas ciepłych letnich dni. Swoim wyglądem zachwyci wszystkich gości, a połączenie słodkich jagód, truskawek i galaretki będzie rozpływać się w ustach. Oczywiście, jest to doskonały wybór dla wegan – bez pieczenia i bez zastosowania żelatyny. Ten sernik truskawkowy z galaretką jest wyjątkowo smaczny i można go podawać na różne okazje. Świetnym pomysłem jest przygotowanie go dzień wcześniej i serwowanie jako zimny deser.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Sernik (na tortownicę o średnicy 21 cm):
- 700 g sera twarogowego (może być z wiaderka)
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 100 g jagód (mogą być mrożone)
- 100 g truskawek
- Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki przeźroczystej (wieloowocowej)
- 100 g borówek
- 100 g czereśni
- 100 g truskawek
- kilka malin
- 1 mała pomarańcza
- kilka jeżyn
- kilka kawałków pokrojonego mango
Jagodowo-truskawkowy sernik na zimno z owocami i galaretką – jak zrobić?
-
1.
Sernik: Spód tortownicy o średnicy 21 cm lekko natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Truskawki i jagody (rozmrożone) zblendować na mus w dwóch oddzielnych dzbankach. Ser podzielić na dwie porcje, jedną dodać do truskawek, drugą do jagód. Do każdej z porcji dodać po 3 1/2 łyżki cukru pudru i zmiksować. 1/2 porcji żelatyny wlać do sera z truskawkami i zmiksować. Drugą porcję żelatyny wlać do sera z jagodami i zmiksować. Na sam środek naprzemiennie, lać raz porcję jagodową, raz truskawkową (tak jak w przypadku ciasta „zebra”), aż do wyczerpania składników. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. -
2.
Wykończenie: Stężały sernik obkroić na około i wyjąć z formy, przekładając go do góry dnem na środek tortownicy o średnicy 23 cm. Zdjąć spód z sernika i usunąć papier. Zapiąć rant większej tortownicy. Aby mieć pewność, że galaretka nie wypłynie, dokładnie uszczelnić zapięcie tortownicy od zewnętrznej strony np. taśmą klejącą i cały spód dodatkowo ciasno obwinąć folią spożywczą. 1 galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Owoce umyć i osuszyć. Pomarańczę obrać i pokroić na plasterki, truskawki pozbawić szypułek i pokroić na plasterki/kawałki, z czereśni usunąć ogonki (nie drylować, ponieważ sok może zabarwić galaretkę). Na około sernika poukładać dość ciasno owoce. Wlewać łyżką lekko gęstą (ale nie całkowicie tężejącą) galaretkę. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić. Na wierzchu sernika ułożyć pozostałe owoce i łyżką nalewać galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Do sernika możecie dodać dowolne ulubione owoce, najlepiej sezonowe, ale takie, które sokiem nie zabarwią galaretki. Dla pewności, że galaretka nie wypłynie z tortownicy można dodatkowo zabezpieczyć brzegi rantem cukierniczym. Galaretkę należy wlewać łyżką, na dość ciasno ułożone owoce, dzięki temu owoce nie podniosą się do góry i pozostaną równomiernie rozłożone. Zamiast „zebry” z sernika można zrobić sernik warstwowy jagodowo-truskawkowy. Rozmiary blaszek najlepiej dobrać tak, żeby różnica w szerokości wynosiła ok. 2 cm. Jeśli używacie tortownic o średnicach np. 24 cm i 26 cm należy zwiększyć ilość składników w przepisie. Sernik należy zrobić do 3/4 wysokości większej tortownicy, aby zmieściły się do niej owoce i galaretka na wierzchu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Jagodowe pole
Następny przepis: Jagodowy deser z chia i mascarpone