Jaglanka na mleku z jabłkiem i granatem
Zacznij dzień zdrowo i energetycznie z naszą jaglanką na mleku z jabłkiem i granatem. To doskonałe, pełne witamin i błonnika danie naświetli cię na cały dzień. Dzięki cudownemu połączeniu jaglanej kaszy, słodkiego jabłka i soczystego granatu, zyskasz słodko-kwaskowy, smak śniadania, który zadziwi nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jaglanka jest doskonałym źródłem minerałów, a zawarte w niej kompleksy białek są łatwo przyswajalne przez organizm. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Zaskocz siebie i swoje podniebienie tym fantastycznym, zdrowym śniadaniem.
admin
Składniki:
- Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 2 jabłka
- cynamon
- miód
- granat
- garść żurawiny lub innych suszonych owoców np. goja
- garść pokruszonych nerkowców do dekoracji
Jaglanka na mleku z jabłkiem i granatem – jak zrobić?
- Kaszę jaglaną przepłucz na sitku wodą, a następnie przepłucz wrzątkiem.
- Wsyp kaszę do garnka i zalej wodą w proporcji 1:1,5. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do momentu do wygotowania wody. Zdejmij z ognia i trzymaj kaszę pod przykrywą przez ok. 15 minut. Ugotowaną kaszę zalej mlekiem i ponownie zagotuj.
- Podsmaż lekko na patelni pokrojone w większą kostkę jabłka na maśle klarownym, dodaj cynamon i miód. Przesyp do garnka z kaszą. Wymieszaj lub dodaj na samym końcu jako dekorację.
- Przesyp kaszę do miseczek, udekoruj granatem, nerkowcem i suszoną żurawiną.
xxxx – dodatkowe informacje
Jaglanka na mleku z jabłkiem i granatem
Na wierzch dodatkowo polałam miodem. Możesz użyć syropu klonowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jaglane kotleciki z piekarnika
Następny przepis: Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem