Jaglanka na mleku z jabłkiem i granatem

Jaglanka na mleku z jabłkiem i granatem

Zacznij dzień zdrowo i energetycznie z naszą jaglanką na mleku z jabłkiem i granatem. To doskonałe, pełne witamin i błonnika danie naświetli cię na cały dzień. Dzięki cudownemu połączeniu jaglanej kaszy, słodkiego jabłka i soczystego granatu, zyskasz słodko-kwaskowy, smak śniadania, który zadziwi nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jaglanka jest doskonałym źródłem minerałów, a zawarte w niej kompleksy białek są łatwo przyswajalne przez organizm. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Zaskocz siebie i swoje podniebienie tym fantastycznym, zdrowym śniadaniem.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • miód
  • granat
  • garść żurawiny lub innych suszonych owoców np. goja
  • garść pokruszonych nerkowców do dekoracji

Jaglanka na mleku z jabłkiem i granatem – jak zrobić?

  1. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku wodą, a następnie przepłucz wrzątkiem.
  2. Wsyp kaszę do garnka i zalej wodą w proporcji 1:1,5. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do momentu do wygotowania wody. Zdejmij z ognia i trzymaj kaszę pod przykrywą przez ok. 15 minut. Ugotowaną kaszę zalej mlekiem i ponownie zagotuj.
  3. Podsmaż lekko na patelni pokrojone w większą kostkę jabłka na maśle klarownym, dodaj cynamon i miód. Przesyp do garnka z kaszą. Wymieszaj lub dodaj na samym końcu jako dekorację.
  4. Przesyp kaszę do miseczek, udekoruj granatem, nerkowcem i suszoną żurawiną.

xxxx – dodatkowe informacje

Jaglanka na mleku z jabłkiem i granatem

Na wierzch dodatkowo polałam miodem. Możesz użyć syropu klonowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jaglane kotleciki z piekarnika
Następny przepis: Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode