Jaglane kotleciki z piekarnika

Jaglane kotleciki z piekarnika

Chyba nie ma nic lepszego niż pyszne i zdrowe kotlety jaglane upieczone prosto z piekarnika. Jest to danie, które łączy w sobie nie tylko niesamowite walory smakowe, ale także niską zawartość kalorii, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w diecie odchudzającej. Dodatkowo, jaglanka jest jednym z najzdrowszych produktów zbożowych. Kotleciki z kaszy jaglanej to propozycja dla osób, które poszukują ciekawych i zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Warto je przygotować, również dla osób zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi – są w pełni wegańskie i bezglutenowe.

Składniki:

  • Porcja na 12 kotlecików
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 duża marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe cebule
  • 1/2 pęczku pietruszki zielonej
  • sól
  • olej

Jaglane kotleciki z piekarnika – jak zrobić?

  1. Kaszę płuczemy pod bieżąca wodą 3 krotnie, przekładamy do garnka zalewamy 2,5 szklanki wrzątku, i gotujemy na małym ogniu, od chwili zagotowania 15 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu pozostawiamy jeszcze na 5 minut nie odkrywając pokrywki. Studzimy.
  2. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki drobno kroimy, cebule drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju.
  3. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy odrobina soli.
  4. Dłonią formujemy kule i spłaszczamy na kotleciki. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia, smarujemy go odrobiną oleju i układamy na nim kotleciki.
  5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut, ale po 20 minutach odwracamy kotlety na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.
  6. Gotowe wykładamy na talerz. Smakują wyśmienicie podane z pomidorkami koktajlowymi, bądź polane jogurtem, same bez dodatków też są wyśmienite.

Słowa kluczowe: kotlety jaglane pieczone, pieczone kotleciki z kaszy jaglanej

Jaglane kotleciki z piekarnika – dodatkowe informacje

Kotleciki można doprawić wg. uznania, oraz obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni. Jednak wersja kotlecików z piekarnika jest zdrowsza i idealna dla osób dbających o zdrowie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: jaglane ciasto ze śliwkami
Następny przepis: Jaglanka na mleku z jabłkiem i granatem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode