Jagielnik – pieróg z kaszą jaglaną
Jagielnik to oryginalne danie kuchni słowiańskiej, które zadowoli zarówno smakoszy tradycyjnej kuchni, jak i osoby na diecie wegetariańskiej lub bezglutenowej. Głównym składnikiem tej potrawy jest bowiem kasza jaglana, ceniona za swoje wartości odżywcze. Połączona z odpowiednimi dodatkami daje niesamowicie aromatyczny pieróg, który nie zawiera glutenu i może stanowić ciekawą alternatywę dla osób zmagających się z nietolerancją tego białka. Jagielnik to również świetne rozwiązanie na zimową kolację – będzie sycił, dostarczał energii, a jednocześnie nie obciążył naszej sylwetki. Bez wątpienia jest to połączenie, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 0,5 szklanki mleka
- 5g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- nadzienie:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 200g półtłustego twarogu
- 20g masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru
- ziarenka z laski wanilii
- garść rodzynków
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jagielnik – pieróg z kaszą jaglaną – jak zrobić?
- Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, wymieszać i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy. Resztę cukru utrzeć z jajkiem, mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrobić miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając olej. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok godzinę (powinno podwoić objętość).
- Przygotować nadzienie: kaszę zalać wrzątkiem, odcedzić. Wsypać do gotującego się mleka, dodać ziarenka wanilii, gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Kaszę ostudzić. Cukier utrzeć z jajkiem i masłem, wymieszać z twarogiem, proszkiem, dodać kaszę, rodzynki i skórkę pomarańczy.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×40, wyłożyć nim keksówkę (9x25cm), brzegi pozostawić. Na ciasto wyłożyć nadzienie, wyrównać, brzegi ciasta zawinąć do góry, przykrywając nadzienie. Odstawić na ok 20 minut, przed pieczeniem ciasto z wierzchu można posmarować żółtkiem.
- Piekarnik nagrzać do 160stC, wstawić ciasto, piec ok godziny. Upieczony pieróg ostudzić na kratce.
Smacznego!
Jagielnik – dodatkowe informacje
kasza jaglana, pieróg jaglany
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym
Następny przepis: Jadło drwala