Jabłkowe różyczki
Składniki:
- Składniki potrzebne do przygotowania 6 różnych sztuk:
– dwie czerwone jabłka – woda – cytryna – morelowa konfitura – ciasto francuskie – mąka – cynamon – cukier puder 
Jabłkowe różyczki – jak zrobić?
- 
1. Przekrajamy jabłka na pół i usuwamy z nich pestki. 
- 
2. Kroimy połówki jabłka na cienkie plastry (3mm), tworzące płatki róż. 
- 
3. Wypełniamy miskę do połowy wodą i dodajemy sok z połówki cytryny. 
- 
4. Dodajemy plasterki jabłek do wody i wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty. 
- 
5. Usuń resztę wody z jabłek przecedzając przez sitko. 
- 
6. Wziąć trzy stołowe łyżki morelowej konfitury i dodać do tego dwie stołowe łyżki wody, a następnie włożyć do mikrofalówki na 1 minutę. 
- 
7. Rozwinąć jeden płat ciasta francuskiego i posypać mąką, a następnie rozwałkować. 
- 
8. Pokroić ciasto na 6 plaastrów. 
- 
9. Nałóż konfiturę na każdy pasek ciasta. 
- 
10. Na jednym z brzegów ciasta ułóż kawałki jabłka (płatki). 
- 
11. Posyp cynamonem. 
- 
12. Drugą połowę plastra ciasta francuskiego zagnieść, by przykryła częściowo kawałki jabłka. 
- 
13. Starannie zwinąć w rulon, by powstała różyczka. 
- 
14. Gotowe różyczki włożyć do blaszki na muffinki. 
- 
15. Piec w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez około 35 minut. 
Jabłkowe różyczki – dodatkowe informacje
Plastry jabłka nakładaj na siebie starannie, by podczas zwijania w różyczkę nie powylatywały.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym
Następny przepis: Jadło drwala






