Jabłkowe różyczki

Jabłkowe różyczki

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni, ale jednym z najbardziej efektownych jest przygotowanie Jabłkowych Różyczek. To niezwykle eleganckie i smakowite ciasto, które zachwyci wszystkich miłośników jabłek. Świetnie odnajdzie się jako element dekoracyjny na eleganckich przyjęciach, ale też jako słodki element popołudniowej herbaty. Ta zapierająca dech w piersiach kreacja cukiernicza sprawi, że każdy kęs będzie niezapomnianym przeżyciem. Kobiece i wyrafinowane, jabłkowe różyczki są hołdem dla piękna natury zamkniętego w deserze.

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania 6 różnych sztuk:

    – dwie czerwone jabłka

    – woda

    – cytryna

    – morelowa konfitura

    – ciasto francuskie

    – mąka

    – cynamon

    – cukier puder

Jabłkowe różyczki – jak zrobić?

  1. 1.

    Przekrajamy jabłka na pół i usuwamy z nich pestki.

  2. 2.

    Kroimy połówki jabłka na cienkie plastry (3mm), tworzące płatki róż.

  3. 3.

    Wypełniamy miskę do połowy wodą i dodajemy sok z połówki cytryny.

  4. 4.

    Dodajemy plasterki jabłek do wody i wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty.

  5. 5.

    Usuń resztę wody z jabłek przecedzając przez sitko.

  6. 6.

    Wziąć trzy stołowe łyżki morelowej konfitury i dodać do tego dwie stołowe łyżki wody, a następnie włożyć do mikrofalówki na 1 minutę.

  7. 7.

    Rozwinąć jeden płat ciasta francuskiego i posypać mąką, a następnie rozwałkować.

  8. 8.

    Pokroić ciasto na 6 plaastrów.

  9. 9.

    Nałóż konfiturę na każdy pasek ciasta.

  10. 10.

    Na jednym z brzegów ciasta ułóż kawałki jabłka (płatki).

  11. 11.

    Posyp cynamonem.

  12. 12.

    Drugą połowę plastra ciasta francuskiego zagnieść, by przykryła częściowo kawałki jabłka.

  13. 13.

    Starannie zwinąć w rulon, by powstała różyczka.

  14. 14.

    Gotowe różyczki włożyć do blaszki na muffinki.

  15. 15.

    Piec w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez około 35 minut.

Jabłkowe różyczki – dodatkowe informacje

Plastry jabłka nakładaj na siebie starannie, by podczas zwijania w różyczkę nie powylatywały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym
Następny przepis: Jadło drwala

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode