Jabłkowe różyczki
Składniki:
- Składniki potrzebne do przygotowania 6 różnych sztuk:
– dwie czerwone jabłka
– woda
– cytryna
– morelowa konfitura
– ciasto francuskie
– mąka
– cynamon
– cukier puder
Jabłkowe różyczki – jak zrobić?
-
1.
Przekrajamy jabłka na pół i usuwamy z nich pestki.
-
2.
Kroimy połówki jabłka na cienkie plastry (3mm), tworzące płatki róż.
-
3.
Wypełniamy miskę do połowy wodą i dodajemy sok z połówki cytryny.
-
4.
Dodajemy plasterki jabłek do wody i wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty.
-
5.
Usuń resztę wody z jabłek przecedzając przez sitko.
-
6.
Wziąć trzy stołowe łyżki morelowej konfitury i dodać do tego dwie stołowe łyżki wody, a następnie włożyć do mikrofalówki na 1 minutę.
-
7.
Rozwinąć jeden płat ciasta francuskiego i posypać mąką, a następnie rozwałkować.
-
8.
Pokroić ciasto na 6 plaastrów.
-
9.
Nałóż konfiturę na każdy pasek ciasta.
-
10.
Na jednym z brzegów ciasta ułóż kawałki jabłka (płatki).
-
11.
Posyp cynamonem.
-
12.
Drugą połowę plastra ciasta francuskiego zagnieść, by przykryła częściowo kawałki jabłka.
-
13.
Starannie zwinąć w rulon, by powstała różyczka.
-
14.
Gotowe różyczki włożyć do blaszki na muffinki.
-
15.
Piec w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez około 35 minut.
Jabłkowe różyczki – dodatkowe informacje
Plastry jabłka nakładaj na siebie starannie, by podczas zwijania w różyczkę nie powylatywały.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym
Następny przepis: Jadło drwala