Jabłka w szlafroczkach

Jabłka w szlafroczkach

Cieszące się ogromną popularnością jabłka w szlafroczkach to prawdziwy rarytas dla wielbicieli owocowych przekąsek. To klasyczne danie, bliskie sercu wszystkich miłośników domowej kuchni, z wielką przyjemnością przyrządzało się we wielu polskich domach od pokoleń. Jabłka w szlafroczkach Siostry Anieli to miła odmiana, dodająca ze smaku naszej ulubionych owoców. Delikatne, soczyste jabłka otulone korzennym ciastem tworzą idealne połączenie smaków, które urzeka nie tylko podniebienia dorosłych, ale także dzieci. Tak przygotowane jabłka są doskonałym pomysłem na podwieczorek oraz na radosne spotkania rodzinne. Spróbujmy tego staropolskiego przysmaku, którym zachwycali się nasi dziadkowie.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 150ml gęstej śmietany
  • jabłka (około 4-6 sztuk)
  • cukier waniliowy
  • cynamon

Jabłka w szlafroczkach – jak zrobić?

  1. Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę – zagnieść szybko ciasto. Odłożyć je na ok 1 godz do lodówki.
  2. Jabłka obrać pokroić na niewielkie kawałki takie bardzo duże kostki.
  3. Ciasto po godzinie leżakowania, rozwałkować na grubość ok 2 mm, wyciąć kwadraty o bokach ok 5x5cm. Na środek każdego kwadratu ciasta nałożyć kawałek jabłka, posypać szczyptą cynamonu oraz cukru waniliowego i zlepić wszystkie rogi ciasta ze sobą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku na złoto w temp. ok 180-200 stopni przez 15-25 min.
  5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Jabłka w szlafroczkach – dodatkowe informacje

Najlepiej sprawdzają się kwaśne jabłka, ale co kto lubi 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jabłka suszone. Chipsy z jabłek
Następny przepis: Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode