Jabłka w sosie waniliowym

Jabłka w sosie waniliowym

Zachęcam do zapoznania się z przepisem na nieodparty deser – jabłka w sosie waniliowym. Prosty, ale wyjątkowo gustowny, jest dobrym wyborem na romantyczną kolację, spotkanie z przyjaciółmi, czy po prostu, gdy chcemy pochwalić się swoim umiejętnościami kulinarnymi. Taki deser nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wygląda estetycznie na talerzu. Przepis jest szybki i prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebujemy podstawowych składników, które zwykle mamy w kuchni: jabłka, cukier, laskę wanilii, masło czy mleko. Jabłka w sosie waniliowym poza swoim smakiem, zwalczają zapachy z ust i są idealne dla łasuchów.

Składniki:

  • 2-3 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Cukier do smaku-około 1 łyżki

Jak zrobić jabłka w sosie waniliowym

  1. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i obgotowujemy w wodzie z łyżką cukru przez około 5 minut. Następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i układamy po 2-3 cząstki w salaterkach.
  2. Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej misce rozpuszczamy mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Mieszaninę wlewamy do gotującego mleka i całość gotujemy razem przez około 3 minuty, aż zniknie smak surowizny mąki.
  3. Tak przygotowanym sosem zalewamy przygotowane jabłka. Przed podaniem można całość posypać rodzynkami i oprószyć cynamonem.

Jabłka w sosie waniliowym – dodatkowe informacje

Doskonale smakuje podany z herbatnikami. Jest tani i smaczny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jabłka suszone. Chipsy z jabłek
Następny przepis: Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode