Jabłka suszone. Chipsy z jabłek
Jabłka suszone to znakomity sposób na szybki, zdrowy i smaczny deser. Chipsy z jabłek to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają chrupiące przekąski, a przy tym chcą dbać o zdrowie i linię. Ten przepis jest prosty i niezwykle kreatywny, można go zastosować do każdego rodzaju jabłek. Co więcej, chipsy z jabłek to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych chipsów, które są pełne soli i tłuszczu. Chipsy z jabłek są nie tylko smaczne, ale również niskokaloryczne, pełne błonnika i witamin, szczególnie witaminy C i K. Dla dodatkowej przyjemności, możemy je podawać z ulubionym dipem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Jabłka – dowolna ilość
-
Umyte i osuszone jabłka obieram ze skórki, przekrawam na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Następnie kroje w cienkie plasterki (ok. 3-5 mm). Tak przygotowane plasterki suszę w elektrycznej suszarce do warzyw, owoców i grzybów. Ja stosuje metodę trzy godziny suszenia, trzy godziny odpoczynku… w tym czasie przekładam kosze.. górne na dół i odwrotnie.
Ważne aby jabłek nie przesuszyć i wyczuć moment kiedy są pozbawione soku, lekko sprężyste ale nie kruche.
Jabłka suszone. Chipsy z jabłek – dodatkowe informacje
Suszone jabłka po wyjęciu z suszarki przekładam do metalowych, szklanych lub plastykowych pojemników i szczelnie zakręcam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi
Następny przepis: Jabłka w szlafroczkach