Jabłka prażone – w słoikach
Jabłka prażone w słoikach to domowy przysmak, nadający się idealnie do zimowego stołu. Sam proces ich przygotowania jest łatwy, ale skrywa w sobie wiele magii, przypominając o domowych obiadach u babci. Wyjątkowość tego przepisu polega na tym, że jabłka są prażone zanim trafią do słoików, co nadaje im niesamowicie aromatycznego, karmelowego smaku. To idealny dodatek do deserów, owsianki czy na ciepłe tosty. Aromatyczne, słodkie i kuszące – takie są prażone jabłka do słoików. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jabłka prażone do słoika, ten przepis na pewno okaże się pomocny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ok. 2,5 kg jabłek
- Ok. 1,5 szklanki wody
- Ok. 6 łyżek cukru (do smaku)
Jabłka prażone – w słoikach – jak zrobić?
- Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach lub ścinamy plasterki miąższu do „ogryzka”. Jabłka umieszczamy w szerokim garnku o grubym dnie, podlewamy wodą, dodajemy cukier i prażymy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Prażymy jeszcze bez przykrycia do zgęstnienia masy. Gorące jabłka przekładamy do słoików i od razu zakręcamy.
Słowa kluczowe: jak zrobić jabłka prażone do słoika, jabłka prażone do słoika, jabłka prażone do słoików
Jabłka prażone – dodatkowe informacje
Gorącą masę możemy zmiksować na mus. Przed użyciem można do jabłek dodać ulubione przyprawy (np. cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon) lub inne owoce (np. pomarańcze, maliny, borówki). Z podanej ilości składników otrzymałam 5 słoików o pojemności 500 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi
Następny przepis: Jabłka w szlafroczkach