Jabłecznik z kokosową bezą i galaretką
Jabłecznik z bezą kokosową i galaretką to wykwintne połączenie tradycyjnego smaku jabłek z egzotyczną nutą kokosu. Beza dodaje deserowi lekkości, a galaretka – interesującej konsystencji i smaku. Ta wariacja na temat klasycznego jabłecznika to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią łączyć tradycyjne smaki z nowymi, niebanalnymi rozwiązaniami. To doskonały pomysł na deser, który z pewnością zaskoczy i zachwyci twoich gości. Bucket ten jest zarówno słodki, jak i lekko kwaskowaty, a jego podanie stanowi prawdziwą ucztę dla oczu.
admin
Składniki:
- Forma: 20×25 cm
- Składniki ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 żółtka
- ½ kostki masła(10 dag)
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru(pojemność szklanki 250 ml)
- Papier do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej
- Nadzienie:
- 1 kg średnich jabłek
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- 3 łyżki cukru
- 4 białka
- Szczypta soli
- ½ szklanki wiórek kokosowych
- ½ szklanki cukru pudru +do posypania ciasta
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jabłecznik z kokosową bezą i galaretką – jak zrobić?
- Wykonanie: jabłka obrać, wybrać gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, pokroić ostrym nożem na cienkie paski, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, zasypać 3 łyżkami cukru, odstawić na 1 godzinę.
- Składniki na ciasto przenieść na stolnicę, posiekać, zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3, schłodzić w lodówce. Papierem wyłożyć formę do pieczenia, rozwałkować 2/3 ciasta na format blachy (ja to robię na papierze do pieczenia), przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temp. 180 stopni. Wcześniej ciasto nakłóć widelcem.
- Na podpieczone ciasto wysypać równomiernie bułkę tartą.
- Jabłka lekko odcisnąć z soku, dodać galaretkę, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
- Białka posolić, dodać cukier, ubić na sztywno. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, potem wiórki koksowe, wymieszać, wyłożyć na jabłka. Na bezę pokruszyć pozostałe ciasto. Piec 50 minut w temp. 180 stopni.
- Przestudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Jabłecznik z kokosową bezą i galaretką – dodatkowe informacje
1. Zamiast mąki ziemniaczanej do bezy można dodać budyń.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłecznik z kokosem i polewą z chałwy
Następny przepis: Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi