Jabłecznik z kokosową bezą i galaretką

Jabłecznik z kokosową bezą i galaretką

Jabłecznik z bezą kokosową i galaretką to wykwintne połączenie tradycyjnego smaku jabłek z egzotyczną nutą kokosu. Beza dodaje deserowi lekkości, a galaretka – interesującej konsystencji i smaku. Ta wariacja na temat klasycznego jabłecznika to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią łączyć tradycyjne smaki z nowymi, niebanalnymi rozwiązaniami. To doskonały pomysł na deser, który z pewnością zaskoczy i zachwyci twoich gości. Bucket ten jest zarówno słodki, jak i lekko kwaskowaty, a jego podanie stanowi prawdziwą ucztę dla oczu.

Składniki:

  • Forma: 20×25 cm
  • Składniki ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • ½ kostki masła(10 dag)
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru(pojemność szklanki 250 ml)
  • Papier do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Nadzienie:
  • 1 kg średnich jabłek
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3 łyżki cukru
  • 4 białka
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • ½ szklanki cukru pudru +do posypania ciasta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jabłecznik z kokosową bezą i galaretką – jak zrobić?

  1. Wykonanie: jabłka obrać, wybrać gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, pokroić ostrym nożem na cienkie paski, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, zasypać 3 łyżkami cukru, odstawić na 1 godzinę.
  2. Składniki na ciasto przenieść na stolnicę, posiekać, zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3, schłodzić w lodówce. Papierem wyłożyć formę do pieczenia, rozwałkować 2/3 ciasta na format blachy (ja to robię na papierze do pieczenia), przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temp. 180 stopni. Wcześniej ciasto nakłóć widelcem.
  3. Na podpieczone ciasto wysypać równomiernie bułkę tartą.
  4. Jabłka lekko odcisnąć z soku, dodać galaretkę, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
  5. Białka posolić, dodać cukier, ubić na sztywno. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, potem wiórki koksowe, wymieszać, wyłożyć na jabłka. Na bezę pokruszyć pozostałe ciasto. Piec 50 minut w temp. 180 stopni.
  6. Przestudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Jabłecznik z kokosową bezą i galaretką – dodatkowe informacje

1. Zamiast mąki ziemniaczanej do bezy można dodać budyń.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jabłecznik z kokosem i polewą z chałwy
Następny przepis: Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode