Jabłecznik z budyniową puszystą pianką

Jabłecznik z budyniową puszystą pianką

Ciepły jabłecznik to klasyczna i niezwykle smaczna gratka nie tylko na chłodne dni. To ciemne, wilgotne ciasto pełne kiedy jest dosyc słodkie w sam raz a dodatek budyniowej pianki dodaje wyjątkowego uroku. Nasz przepis na jabłecznik z masą budyniową to niepowtarzalny smak dzieciństwa, którym obdarujesz swoją rodzinę albo gości. Cudowna budyniowa pianka idealnie komponuje się z soczystym nadzieniem jabłkowym powodując, że to ciasto jest naprawdę wyjątkowe. Przygotowanie deseru jest proste, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy i zachwyci niejednego łasucha.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • Masa budyniowa:
  • 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
  • 1 l tłustego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek

Jabłecznik z budyniową puszystą pianką – jak zrobić?

  1. Kruche ciasto:

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miękką margarynę. Posiekać. Dodać żółtka i wymieszane ze śmietaną i zagnieść. Ciasto podzielić na pół. Jedna połowa włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min. Nagrzać piekarnik do około 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10-15 min w piekarniku (aż się zarumieni). Wystudzić.

  2. Masa budyniowa:

    Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem.

  3. Jabłka zetrzeć na tarce. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nim rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez ok. 60 minut w 180ºC.

Jabłecznik z budyniową puszystą pianką – dodatkowe informacje

Zamiast margaryny można dodać masło, a jeżeli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasto to może dodać kilka łyżek cukru do jabłek. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jabłecznik z budyniem waniliowym
Następny przepis: Jabłecznik z kokosową bezą i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode