Jabłecznik z budyniową puszystą pianką
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 250 g miękkiej margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- Masa budyniowa:
- 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
- 1 l tłustego mleka
- 1 łyżka masła
- 5 białek
- 180 g cukru
- Dodatkowo:
- 1 kg jabłek
Jabłecznik z budyniową puszystą pianką – jak zrobić?
- Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miękką margarynę. Posiekać. Dodać żółtka i wymieszane ze śmietaną i zagnieść. Ciasto podzielić na pół. Jedna połowa włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min. Nagrzać piekarnik do około 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10-15 min w piekarniku (aż się zarumieni). Wystudzić.
- Masa budyniowa:
Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem.
- Jabłka zetrzeć na tarce. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nim rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez ok. 60 minut w 180ºC.
Jabłecznik z budyniową puszystą pianką – dodatkowe informacje
Zamiast margaryny można dodać masło, a jeżeli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasto to może dodać kilka łyżek cukru do jabłek. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłecznik z budyniem waniliowym
Następny przepis: Jabłecznik z kokosową bezą i galaretką