Jabłecznik z budyniem waniliowym
Przedstawiamy przepis na prosty jabłecznik z budyniem waniliowym. Do jego przygotowania potrzebne będą podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w domu. Smak soczystych jabłek doskonale łączy się z delikatnym smakiem waniliowego budyniu, co czyni ten deser nie tylko szybkim do przygotowania, ale też niezwykle pysznym. Zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają ten klasyczny deser. Zajrzyj do swojej spiżarni, może uda Ci się przygotować ten wspaniały jabłecznik bez konieczności wychodzenia do sklepu? Przytulny domowy wieczór z filiżanką gorącej herbaty i tym ciastem to po prostu marzenie. Czas przygotować jabłecznik z budyniem waniliowym!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 0,5kg mąki
- 1 kostka margaryny (250g)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego
- 1l mleka (można 3szkl)
- 3 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- 1l słoik startych jabłek (można pokrojone w kostkę, plastry lub mus)
Jak zrobić prosty jabłecznik z budyniem?
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą schłodzić w lodówce.
- Na ciasto położyć jabłka.
- Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka.
- Pozostałą część ciasta pokruszyć na gorący budyń.
- Piec ok. 40 min. w 160°C termoobieg.
Jabłecznik z budyniem waniliowym – dodatkowe informacje
Forma: 21x32cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłecznik w cieście drożdżowym z rodzynkami
Następny przepis: Jabłecznik z budyniową puszystą pianką