Jabłecznik z budyniem waniliowym

Jabłecznik z budyniem waniliowym

Przedstawiamy przepis na prosty jabłecznik z budyniem waniliowym. Do jego przygotowania potrzebne będą podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w domu. Smak soczystych jabłek doskonale łączy się z delikatnym smakiem waniliowego budyniu, co czyni ten deser nie tylko szybkim do przygotowania, ale też niezwykle pysznym. Zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają ten klasyczny deser. Zajrzyj do swojej spiżarni, może uda Ci się przygotować ten wspaniały jabłecznik bez konieczności wychodzenia do sklepu? Przytulny domowy wieczór z filiżanką gorącej herbaty i tym ciastem to po prostu marzenie. Czas przygotować jabłecznik z budyniem waniliowym!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 0,5kg mąki
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego
  • 1l mleka (można 3szkl)
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1l słoik startych jabłek (można pokrojone w kostkę, plastry lub mus)

Jak zrobić prosty jabłecznik z budyniem?

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą schłodzić w lodówce.
  2. Na ciasto położyć jabłka.
  3. Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka.
  4. Pozostałą część ciasta pokruszyć na gorący budyń.
  5. Piec ok. 40 min. w 160°C termoobieg.

Jabłecznik z budyniem waniliowym – dodatkowe informacje

Forma: 21x32cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jabłecznik w cieście drożdżowym z rodzynkami
Następny przepis: Jabłecznik z budyniową puszystą pianką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode