Imbirówka
Imbirówka to aromatyczny, domowy napój alkoholowy, który ma swoje korzenie w tradycji polskich doznań kulinarncyh. Ten stary przepis jest przyrządzany na bazie pępkówki, co gwarantuje jego wyjątkowy, intensywny smak. Podkreśla go pieczołowicie wyselekcjonowany imbir, nadający napojowi dodatkowy, orzeźwiający posmak. Przepis na imbirówkę jest prosty i niezawodny; jego wykonanie nie powinno przysporzyć problemów, nawet mniej doświadczonym kucharzom. Domowe przygotowanie imbirówki pozwala na dostosowanie jej mocu i intensywności smaku do indywidualnych upodobań, co czyni ten przepis wyjątkowo uniwersalnym. Imbirówka to idealny wybór na zimowe wieczory, czy też jako dodatek do letnich koktajli.
admin
Składniki:
- 30 dag świeżego korzenia imbiru
- 3 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 0,5 l wódki
- 50 ml spirytusu
Imbirówka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Korzeń imbiru otrzeć ze skórki (łyżeczką chyba najłatwiej). Oczyszczony korzeń zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a z powstałego imbirowego miąższu dobrze wycisnąć do słoika sok.
- Sok z cytryn oraz miód również dodać do słoika. Całość wymieszać i odstawić na 48h do lodówki.
- Po 48h w słoiku są widoczne 3 warstwy, do butelki większej niż 0,5 l przelewamy warstwę górną i połowę środkowej, dolewamy 0,5 l wódki oraz „50” spirytusu. Całość mieszamy i odstawiamy na miesiąc.
Słowa kluczowe: pępkówka, przepis
Imbirówka – dodatkowe informacje
Rada: Aby otrzymać ładną klarowaną imbirówkę, po około tygodniu należy ją przelać przez filtr do kawy lub przez lejek z wciśniętym kawałkiem waty.
Sugestia: Resztę zacieru z imbiru możemy dodawać do herbaty, ponieważ składa się tylko z imbiru, soku z cytryny i miodu. Wystarczy około 1 łyżeczki na 1 litr herbaty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami
Następny przepis: Imprezowa zakąska. Placuszki drobiowe z migdałami.