Hummus z ciemnej ciecierzycy (Kala Chana Hummus)
Przygotujcie się na odrodzenie tradycyjnego bliskowschodniego przepisu – hummusu, tym razem z egzotycznym twistem. Prezentujemy państwu hummus z ciemnej ciecierzycy, zwanym również kala chana. Ta popularna odmiana ciecierzycy, znana ze swojego głębokiego smaku, doda hummusowi nie tylko atrakcyjnego, ciemnego odcienia, ale także wyrazistej, ziemistej nuty. To doskonała propozycja dla osób, które szukają alternatywy dla tradycyjnego hummusu, ale i dla wszystkich miłośników ciecierzycy. Odkryjcie wyjątkowy smak kala chana, który nada waszemu hummusowi zupełnie nowy wymiar. Co więcej, ciemna ciecierzyca jest bogatym źródłem błonnika i białka, co czyni ten przepis nie tylko smacznym, ale i zdrowym wyborem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 200 g ciemnej ciecierzycy (użyłam z puszki)
- – 80 g pasty Tahini
- – 2 łyżki soku z cytryny
- – 1 ząbek czosnku
- – 0,5 łyżeczki zmielonego kuminu
- – woda (około 75 ml)
- – sól do smaku
Hummus z ciemnej ciecierzycy (kala chana hummus) – jak zrobić?
- Do blendera dodajemy odsączoną z zalewy ciemną ciecierzycę, sok z cytryny oraz ząbek czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini) oraz rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą.
- Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu. Życzę smacznego! 🙂
Hummus z ciemnej ciecierzycy (Kala Chana Hummus) – dodatkowe informacje
Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy go w lodówce do około 1 tygodnia. Do pasty możemy dodać także ulubione dodatki – suszone pomidory, orzechy, ziarna lub mieloną paprykę.