HOTTEOK – słodkie koreańskie placuszki
Hotteok to tradycyjne koreańskie placuszki, znane i uwielbiane na całym świecie. Te dekadenckie słodkości, nafaszerowane mieszanką brązowego cukru i orzechów, sprawiają, że są niezwykle satysfakcjonujące zarówno na śniadanie, jak i podczas deseru. Hotteok to idealna propozycja dla miłośników egzotycznej kuchni, którzy cenią sobie dzielenie smaków i dobre jedzenie. Uwodzą swoim smakiem i zapachem, a ich domowa, ręczna produkcja to świetny sposób na spędzenie czasu. To wyjątkowe połączenie tradycyjnej koreańskiej kuchni z nutą słodyczy, które zapewnia wyjątkowe doświadczenia kulinarne. Sięgnij po ten przepis na hotteok i odkryj smak Korei.
Piotr Zieliński
Składniki:
- mąka pszenna – 2 szklanki (o pojemności 250 ml)
- letnia woda – 1 szklanka
- suche drożdże – 2 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- cukier biały – 2 łyżki
- olej – 2 łyżki
- brązowy cukier – 3/4 szklanki
- cynamon – 2 łyżki
- orzechy (np. włoskie) – 1 szklanka
Hotteok – słodkie koreańskie placuszki – jak zrobić?
- SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do miski wkładamy: biały cukier, wodę, drożdże, sól – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę, dokładnie wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Zawijamy folią ( lub przykrywamy ściereczką ) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu jeszcze chwilkę wyrabiamy, dzielimy na kawałki i każdy wałkujemy na cieniutki placek.
Prażone orzechy siekamy ( lub mielimy ) z cukrem i cynamonem ),= porcjami kładziemy na ciasto i zamykamy dokładnie sklejając.
Każdy placuszek dokładnie spłaszczamy ( będą rosły podczas smażenia ).
Smażymy na rozgrzanym oleju – smażymy wolno, by w środku ni były surowe ).
Zajadamy!
Smacznego!
HOTTEOK – dodatkowe informacje
Świetnym dodatkiem do HOTTEOK są syrop klonowy!