Herbatniki domowe
Herbatniki domowe to idealna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, a efekt końcowy zachwyci każdego łasucha. Zawsze smakują tak samo dobrze, niezależnie od okazji. Możemy podać je na spotkanie z przyjaciółmi, albo przygotować jako niespodziankę dla rodziny. Wykonane według tego sprawdzonego przepisu, niezmiennie cieszą podniebienie swoją chrupkością i delikatnym aromatem. Warto nauczyć się jak upiec herbatniki, aby móc cieszyć się nimi w dowolnym momencie. Oto nasz sprawdzony sposób na domowe herbatniki. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy amatorem – ten przepis na pewno Ci się przyda!
Piotr Zieliński
Składniki:
- -0,5 kg mąki
- -6 łyżek cukru
- -3/4 kostki masła
- -2 jajka
- -1 paczka proszku do pieczenia
Herbatniki domowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Na początku masło ucieramy, dodajemy cukier i jajka.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Powstałe ciasto należy nożem pokroić na prostokąty, widelcem zrobić wgłębienia. Herbatniki domowe należy piec do czasu zarumienienia na jasno złoty kolor.
Słowa kluczowe: jak upiec herbatniki, domowe herbatniki przepis, ciastka herbatniki przepisy, domowe herbatniki, herbatniki przepis
Porady – dodatkowe informacje
Herbatniki domowe można przygotować z brązowym cukrem trzcinowym albo z cukrem muscovado. Dzięki temu nabiorą oryginalnego smaku melasy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rozgrzewająca herbata z nalewką owocową
Następny przepis: Herbatnikowe kuleczki-ciasteczka bez pieczenia!