Gyros ze schabu z sosem tzatziki

Gyros ze schabu z sosem tzatziki

Gyros ze schabu z sosem tzatziki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zainspirowany tradycyjną kuchnią grecką, ten przepis stanowi idealnie zrównoważone połączenie delikatnie brodzonego schabu z kwaskowato-śmietankowy charakterem sosu tzatziki, ulepszającego smak każdego kęsu. Niezależnie od tego, czy masz ochotę na egzotyczny posiłek, czy chcesz urządzić tematyczną kolację, gyros z sosem tzatziki to propozycja, która zaspokoi twoje kulinarne pragnienia. Jest to doskonały sposób na odkrywanie aromatów kuchni śródziemnomorskiej bez opuszczania domu. Już samo przygotowanie go przyniesie Ci wiele radości.

Składniki:

  • ok. 800 g schabu (lub innego mięsa)
  • na marynatę:
  • łyżeczka chili (można dać mniej lub więcej)
  • łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • 1/2-3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • 3/4 łyżeczki granulowanej cebuli
  • łyżeczka bazylii
  • 1/3-1/2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta soli
  • kilka łyżek oliwy lub oleju (4-5)
  • na tzatziki:
  • duży ogórek szklarniowy
  • mały jogurt grecki (250 g)
  • sok z cytryny (do smaku)
  • kilka łyżeczek posiekanego koperku
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Gyros ze schabu z sosem tzatziki – jak zrobić?

  1. Połączyć przyprawy i wlać tyle oliwy, by stworzyć niezbyt gęstą marynatę. Mięso pokroić w plasterki, a następnie w paseczki, dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  2. Sos tzatziki: z ogórka wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć go na tarce o dużych oczkach, posolić i po czasie odcisnąć. Połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić i schłodzić.
  3. Zamarynowane mięso smażyć do miękkości.
  4. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i sosem tzatziki.

Gyros ze schabu z sosem tzatziki – dodatkowe informacje

W ten sam sposób można też przygotować kurczaka lub indyka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gwiazda z nutellą
Następny przepis: Halawiyat bi gazar czyli marokańskie kulki marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode