Gyros ze schabu z sosem tzatziki
Gyros ze schabu z sosem tzatziki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zainspirowany tradycyjną kuchnią grecką, ten przepis stanowi idealnie zrównoważone połączenie delikatnie brodzonego schabu z kwaskowato-śmietankowy charakterem sosu tzatziki, ulepszającego smak każdego kęsu. Niezależnie od tego, czy masz ochotę na egzotyczny posiłek, czy chcesz urządzić tematyczną kolację, gyros z sosem tzatziki to propozycja, która zaspokoi twoje kulinarne pragnienia. Jest to doskonały sposób na odkrywanie aromatów kuchni śródziemnomorskiej bez opuszczania domu. Już samo przygotowanie go przyniesie Ci wiele radości.
admin
Składniki:
- ok. 800 g schabu (lub innego mięsa)
- na marynatę:
- łyżeczka chili (można dać mniej lub więcej)
- łyżeczka sproszkowanej kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- 1/2-3/4 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka granulowanego czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka rozmarynu
- 3/4 łyżeczki granulowanej cebuli
- łyżeczka bazylii
- 1/3-1/2 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta soli
- kilka łyżek oliwy lub oleju (4-5)
- na tzatziki:
- duży ogórek szklarniowy
- mały jogurt grecki (250 g)
- sok z cytryny (do smaku)
- kilka łyżeczek posiekanego koperku
- duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
Gyros ze schabu z sosem tzatziki – jak zrobić?
- Połączyć przyprawy i wlać tyle oliwy, by stworzyć niezbyt gęstą marynatę. Mięso pokroić w plasterki, a następnie w paseczki, dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Sos tzatziki: z ogórka wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć go na tarce o dużych oczkach, posolić i po czasie odcisnąć. Połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić i schłodzić.
- Zamarynowane mięso smażyć do miękkości.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i sosem tzatziki.
Gyros ze schabu z sosem tzatziki – dodatkowe informacje
W ten sam sposób można też przygotować kurczaka lub indyka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gwiazda z nutellą
Następny przepis: Halawiyat bi gazar czyli marokańskie kulki marchewkowe