Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa

Zanurz się w egzotyczną i pikantną atmosferę Węgier, delektując się tradycyjną zupą gulaszową – gulyásleves. Rozgrzewająca, wyrazista i pełna smaków, ta zupa to istna esencja węgierskiej kuchni. Przygotowana na bazie wołowiny, warzyw i przypraw, staje się nie tylko pożywnym, ale też urzekającym danie, które przyciąga swoim aromatem. Wyciągnij z szafki paprykę, chwyć za krajowy czosnek i przygotuj się na doświadczenie niepowtarzalnych doznań smakowych! Domowa gulyásleves to doskonały sposób, aby rozpocząć przygodę z węgierską kuchnią albo przypomnieć sobie jej niezwykłe walory kulinarne. Przepis jest prosty, a efekt końcowy – niezwykle satysfakcjonujący.

Składniki:

  • 1 kilogram rostbefu wołowego
  • 3 litry bulionu wołowego
  • 3 duże czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • 4 ziemniaki
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek papryki wędzonej łagodnej
  • 2-3 łyżki papryki wędzonej ostrej
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny
  • sól
  • Tarhonya:
  • 1 małe jajko
  • 4 łyżki mąki
  • sól

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa – jak zrobić?

  • 1. Dzień wcześniej wołowinę kroimy w kostkę, dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej i czosnek przeciśnięty przez praskę, roztarty z 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się przyprawami. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion. Dno blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy paprykę skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczmy około 30-40 minut. Skórka papryki powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski.
  • 2. Tarhonya: Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek. Cebule i ziemniaki obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy smalec. Zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu, powoli doprowadzając do ponownego smażenia się smalcu. Teraz dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy pieczoną paprykę i śmietanę. Śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Gotujemy jeszcze kwadrans, aby smaki się połączyły. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej przygotowane zacierki.

Gulyasleves.

Gulyásleves – dodatkowe informacje

Moje rady:

– papryka w potrawach węgierskich jest wszechobecna, więc nie zrażajcie się jej ilością

– smalcu nie należy zastępować olejem czy masłem

– w węgierskich potrawach bardzo ważne jest, aby opanować sztukę smażenia papryki. Nie można tak po prostu wrzucić jej na skwierczący tłuszcz. W papryce znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, a następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. By tego uniknąć należy przed dodaniem papryki do potrawy zestawić patelnię lub garnek z ognia i pozwolić zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodać paprykę, zamieszać i ponownie stawiając na ogniu powoli doprowadzić do smażenia. Tak przygotowane danie będzie miało właściwy, słodkawo-ostry smak papryki bez cienia goryczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z żołądków indyczych z pieczarkami
Następny przepis: Gumi-misie na plaży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode