Gulasz z sarniny
Miłośnicy dziczyzny z pewnością docenią ten przepis na gulasz z sarniny. To danie jest pełne bogatych, głębokich smaków i aksamitnej konsystencji, dzięki długiemu duszeniu mięsa. Kluczem do doskonałego gulaszu z sarniny jest ostrożne przyprawianie, które podkreśla wyjątkowy smak dziczyzny. Gulasz jest doskonałym daniem na zimowe wieczory – sycący, smaczny i rozgrzewający. Ten prosty w przygotowaniu przepis na gulasz z sarny jest jednocześnie elegancki, dzięki czemu sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Zaskocz swoich gości nietypową propozycją!
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 40 dkg. mięsa z sarniny (z łopatki)
- 20 dkg. surowego boczku
- 2 cebule
- 2 średnie marchewki
- gruby plaster selera
- dwa małe suszone grzyby
- 5 ziaren jałowca
- 4 ziarna kolendry
- gałązka świeżego rozmarynu
- gałązka świeżego tymianku
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml przegotowanej ciepłej wody
- mąka do obtoczenia mięsa
- szczypta cynamonu
- listek laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 goździki
- garść żurawiny suszonej
- tłuszcz do smażenia
- ząbek czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz i mielona papryka do smaku
Gulasz z sarniny – jak zrobić?
- Cebule kroimy w plasterki. Marchew podobnie. Selera w slupki.
- Sarnine i boczek kroimy w kostke.
- Make mieszamy z papryka w proszku.
- Potrzebujemy patelnie i garnek z grubym dnem. Na patelni rozgrzewamy tluszcz i smazymy sarnine oraz boczek obtoczone w mieszance maki i papryki, na zlotawy kolor. Nalezy robic to partami. Dzieki temu zabiegaowi, mieso bedzie soczyste. Usmazone mieso przekladamy partiami do garnka.
- Na tej samej patelni dusimy cebule i dodajemy do miesa. Dodajemy rozmaryn i tymianek.
- Garnek stawiamy na palnik, dodajemy warzywa i wszystko razem mieszamy. Chwile razem wszystko smazymy. Dodajemy wino i mieszamy. Nastepnie dodajemy wode.
- Zmniejszamy ogien. Do garnka dodajemy jalowiec, kolendre, gozdziki, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, oraz suszone grzybki.
- Gulasz nalezy dusic powoli pod przykryciem i czesto mieszac, bardzo latwo sie przypala. Trwa to dosc dlugo, okolo 2,5 godziny. Mieso musi byc miekkie. W polowie duszenia dodajemy zurawine. Pod koniec dodajemy czosnek. Zabielamy smietana. Doprawiamy do smaku sola, swiezo zmielonym pieprzem, oraz papryka w proszku.
Gulasz z sarniny – dodatkowe informacje
Gulasz z sarniny można podać z plackami ziemniaczanymi, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub innymi kaszami. Ja podałam do gulaszu dodatkowo sałatkę z buraczków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z sarnich serc
Następny przepis: Gulasz z serc indyczych