Gulasz z sarniny

Gulasz z sarniny

Miłośnicy dziczyzny z pewnością docenią ten przepis na gulasz z sarniny. To danie jest pełne bogatych, głębokich smaków i aksamitnej konsystencji, dzięki długiemu duszeniu mięsa. Kluczem do doskonałego gulaszu z sarniny jest ostrożne przyprawianie, które podkreśla wyjątkowy smak dziczyzny. Gulasz jest doskonałym daniem na zimowe wieczory – sycący, smaczny i rozgrzewający. Ten prosty w przygotowaniu przepis na gulasz z sarny jest jednocześnie elegancki, dzięki czemu sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Zaskocz swoich gości nietypową propozycją!

Składniki:

  • ok. 40 dkg. mięsa z sarniny (z łopatki)
  • 20 dkg. surowego boczku
  • 2 cebule
  • 2 średnie marchewki
  • gruby plaster selera
  • dwa małe suszone grzyby
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 ziarna kolendry
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • gałązka świeżego tymianku
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml przegotowanej ciepłej wody
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • szczypta cynamonu
  • listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • garść żurawiny suszonej
  • tłuszcz do smażenia
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz i mielona papryka do smaku

Gulasz z sarniny – jak zrobić?

  1. Cebule kroimy w plasterki. Marchew podobnie. Selera w slupki.
  2. Sarnine i boczek kroimy w kostke.
  3. Make mieszamy z papryka w proszku.
  4. Potrzebujemy patelnie i garnek z grubym dnem. Na patelni rozgrzewamy tluszcz i smazymy sarnine oraz boczek obtoczone w mieszance maki i papryki, na zlotawy kolor. Nalezy robic to partami. Dzieki temu zabiegaowi, mieso bedzie soczyste. Usmazone mieso przekladamy partiami do garnka.
  5. Na tej samej patelni dusimy cebule i dodajemy do miesa. Dodajemy rozmaryn i tymianek.
  6. Garnek stawiamy na palnik, dodajemy warzywa i wszystko razem mieszamy. Chwile razem wszystko smazymy. Dodajemy wino i mieszamy. Nastepnie dodajemy wode.
  7. Zmniejszamy ogien. Do garnka dodajemy jalowiec, kolendre, gozdziki, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, oraz suszone grzybki.
  8. Gulasz nalezy dusic powoli pod przykryciem i czesto mieszac, bardzo latwo sie przypala. Trwa to dosc dlugo, okolo 2,5 godziny. Mieso musi byc miekkie. W polowie duszenia dodajemy zurawine. Pod koniec dodajemy czosnek. Zabielamy smietana. Doprawiamy do smaku sola, swiezo zmielonym pieprzem, oraz papryka w proszku.

Gulasz z sarniny – dodatkowe informacje

Gulasz z sarniny można podać z plackami ziemniaczanymi, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub innymi kaszami. Ja podałam do gulaszu dodatkowo sałatkę z buraczków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z sarnich serc
Następny przepis: Gulasz z serc indyczych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode