Gulasz z podrobów

Gulasz z podrobów

Gulasz z podrobów to wyraziste danie, które skupia w sobie całe bogactwo smaków. Niezależnie, czy wybierzesz podroby wieprzowe czy serca cielęce – efekt końcowy zawsze jest zachwycający. Jest to danie, które cenią sobie zwłaszcza miłośnicy kuchni pełnej intensywnych aromatów oraz tych, którzy szukają inspiracji dla swojego menu. Gulasz podrobów jest dowodem na to, że z pozornie niepozornych składników można stworzyć prawdziwą kulinarną ucztę. Sprawdź ten przepis i pokochaj gulasz podrobów za jego głęboki, satysfakcjonujący smak i aromat!

Składniki:

  • 1 kilogram podrobów (płucka, serca, nerki, ozorki)
  • 2 cebule
  • 4-5 łyżek oleju
  • łyżka mąki
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz

Gulasz z podrobów – jak zrobić?

  1. Z podrobów usuwamy błonki, myjemy. Zalewamy wrzątkiem i solimy. Dodajemy kostkę, liście, ziele i majeranek. Gotujemy 30 minut i odcedzamy.
    Wywar zachowujemy. Podroby studzimy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondla.
  2. Mąkę rumienimy na 2 łyżkach oleju. Wlewamy szklankę wywaru, mieszamy. Wlewamy do podrobów.
  3. Cebule obieramy i siekamy. Smażymy na reszcie oleju. Dodajemy do podrobów. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie dusimy 20 minut. Do śmietany dodajemy ok. 3 łyżek wywaru i wlewamy do pod robów. Zagotowujemy.

Gulasz z podrobów – dodatkowe informacje

Gulasz będzie nie tylko tani, ale i szybki do przygotowania, jeśli ugotujemy go z podrobów drobiowych, takich jak serca lub żołądki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z sarnich serc
Następny przepis: Gulasz z serc indyczych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode