Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką

Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką

Zainspiruj swoje kubki smakowe tym przepisem, który łączy w sobie orientalne smaki z nutą odrobinę egzotyki. Prosty do zrobienia, a jednocześnie pełen aromatycznych doznań gulasz z kurczaka z cukinią i papryką, to perfekcyjna propozycja na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. To danie, które zadowoli każdego miłośnika kuchni pełnej smaku. Soczysty gulasz drobiowy z cukinią, z dodatkiem papryki i wyselekcjonowanych ziół, dostarczy nie tylko przyjemności dla podniebienia, ale także będzie zdrowym i wartościowym elementem diety. Zaszalej w kuchni z tym przepisem!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (około 500 g)
  • 1 mała młoda cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka biała
  • 1 cebula
  • 2 pomidory malinowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 250 ml bulionu warzywno drobiowego
  • Do smaku:
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • papryka wędzona słodka
  • papryka słodka
  • papryka ostra chili
  • imbir
  • kurkuma
  • natka pietruszki

Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką – jak zrobić?

  1. Piersi pokroić w średniej wielkości kostkę doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, papryką słodką i wędzoną. Wymieszać i odłożyć na około pół godziny do lodówki. W tym czasie pokroić warzywa w kostkę.
  2. Dwie łyżki masła klarowanego rozpuścić na patelni dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i podsmażać do momentu aż cały płyn odparuje. Warzywa przełożyć do garnka.
  3. Na patelni po warzywach rozpuścić jedną łyżkę masła klarowanego i podsmażyć pokrojone piersi i również przełożyć do garnka.
  4. Na patelnię wlać trochę bulionu podgrzać i wlać do garnka.
  5. Wlać resztę bulionu doprawić dodając również szczyptę ostrej papryki, imbir i kurkumę. Gulasz gotować do momentu aż warzywa będą miękkie a sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie zagotować.
  6. Gulasz zdjąć z ognia i ponownie doprawić do smaku.
  7. Przed podaniem gulasz posypać pokrojoną natką pietruszki.

Słowa kluczowe: gulasz drobiowy z cukinią, gulasz z kurczaka z cukinią

Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką – dodatkowe informacje

Gulasz można podać z pieczywem, kaszą gryczaną, ryżem lub z ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z kiełbasy z warzywami
Następny przepis: Gulasz z kurczaka po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode