Gulasz z królika
Przytulny, aromatyczny, a przede wszystkim przepyszny – taki właśnie jest gulasz z królika. Ta pochodząca z Węgier potrawa to prawdziwy klasyk, który jednak w Polsce nie jest tak często spotykany. Cenią go przede wszystkim miłośnicy smacznej i treściwej kuchni, a także osoby szukające alternatyw dla tradycyjnych mięs. Bogactwo dodatków i przypraw, które nadają gulaszowi niepowtarzalnego smaku, sprawia, że każdy kęs stanowi prawdziwe podniebne doznania. Delikatne, lekko słodkawe mięso królika idealnie komponuje się ze smakami warzyw i przypraw. Gulasz z królika serwowany z świeżym chlebem lub kluskami stanowi komfortowe i satysfakcjonujące danie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 udka z królika
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie cebule
- Puszka groszku konserwowego
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
Gulasz z królika – jak zrobić?
- Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem. Cebulę obieramy, siekamy w półkrążki i podsmażamy na maśle (4 łyżki). Następnie dodajemy udka, podsmażamy na rumiano, podlewamy 2 szklankami wody lub bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości udek (w razie konieczności dolewamy płynu). Gdy będą miękkie, obieramy od kości i kroimy w średniej wielkości kostkę. Mięso dodajemy do cebuli z sosem, następnie dorzucamy odsączony z zalewy groszek oraz obraną i pokrojoną w paseczki paprykę.
- Na 2 łyżkach masła podsmażamy mąkę, dodajemy trochę płynu. Gdy zgęstnieje, dodajemy do gulaszu.
- Mieszamy, zagotowujemy i podajemy.
Gulasz z królika – dodatkowe informacje
Gulasz z królika podajemy z kaszą lub ryżem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z jelenia z ziemniakami
Następny przepis: Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką