Gulasz z kiełbasy z warzywami

Gulasz z kiełbasy z warzywami

Gulasz z kiełbasy z warzywami to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Idealnie komponuje się smakiem kiełbasy, która nadaje potrawie głębi, a warzywa wzbogacają całość swoją soczystością. Ten sycący, pikantny gulasz wydobywa pełnię smaków, pozwalając jednocześnie cieszyć się dobrodziejstwem warzyw. To danie, które rozgrzewa od środka i stanowi doskonałe połączenie tradycji kulinarnych z nowoczesnymi trendami zdrowego jedzenia. Gotowanie gulaszu jest przyjemnością samą w sobie, a efekt końcowy, z pewnością zachwyci Waszych bliskich. Wypróbuj przepis na gulasz z kiełbasy z warzywami i odkryj pełen harmonii smak tej prostej, a jednocześnie wykwintnej potrawy domowej kuchni.

Składniki:

  • 450 g kiełbasy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 300 g pieczarek
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 szkl passaty pomidorowej
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • Do smaku:
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • pieprz ziołowy
  • szczypta ostrej papryki

Gulasz z kiełbasy z warzywami – jak zrobić?

  1. 1.
    Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże.
  2. 2.
    Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni.
  3. 3.
    Na tej samej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek i chwilkę podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni. Dodać marchew, pietruszkę, paprykę, pieczarki i dalej podsmażać około 8-10 minut by wszystkie warzywa ładnie się podsmażyły. Wlać bulion, passatę pomidorową, dodać ketchup, suszone pomidory, paprykę słodką, przyprawę do gulaszu i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu.
  4. 4.
    Doprawić do smaku.

Gulasz z kiełbasy z warzywami – dodatkowe informacje

Podawać gorące z pieczywem, kaszą gryczaną lub ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z jelenia z ziemniakami
Następny przepis: Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode