Gulasz z dorsza i dyni
Miłośnicy kuchni morskiej na pewno pokochają ten niezwykły przepis – gulasz rybny z dorsza z dodatkiem soczystej dyni. Ten niebanalny duet składników przyniesie na twoje danie wyjątkowy smak i aromat, zmieniając klasyczny obiad w niezapomniane doświadczenie kulinariów. Dorsz jest rybą o delikatnym, lekko słodkawym smaku, który doskonale komponuje się z nutą dyni. W tym przepisie składniki te łączą się w harmonijną całość, tworząc prawdziwie jesienne danie. Sięgnij po ten przepis, kiedy potrzebujesz czegoś nowego, niecodziennego, ale jednocześnie przytulnie domowego. Przygotuj kubki smakowe na niezwykłą ucztę!
admin
Składniki:
- ryba marynata:
- 2 filety z dorsza
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 cukinie małe
- 1/2 dyni Hokkaido
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula duża
- 70 dkg pomidorów
- 1 łyżeczka cukrzycy czerwonej
- sól, pieprz
- papryka wędzona
- 1 łyżka mąki pszennej
Gulasz z dorsza i dyni – jak zrobić?
- Ryby przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, sól, pieprze, majeranek. Odstawiam na dwie godziny do lodówki.
- Cebule, paprykę kroję w kostkę. Na oleju przesmażam cebulę, dodaję paprykę i dalej przesmażam.
- Następnie dodaję pokrojoną i obraną dynię, dorzucam sparzone i obrane pomidory które też kroję i dalej duszę. Na końcu dodaję cukinię pokrojoną w kostkę ona nie potrzebuje takiej obróbki długiej. Dodaję cukrzycę, paprykę wędzoną, sól, pieprz.
- Całość mieszam, na wierzchu układam filety dorsza i pod przykryciem duszę jeszcze pięć minut. Dorsz nie wymaga długiej obróbki. Na końcu dodaję mąkę i całość mieszam, dzieląc dorsza na kawałki. Posypuje natką pietruszki.
Gulasz z dorsza i dyni – dodatkowe informacje
Pomidory można zastąpić przecierem pomidorowym
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
Następny przepis: Gulasz z boczniaków i cukinii