Gulasz z dorsza i dyni

Gulasz z dorsza i dyni

Miłośnicy kuchni morskiej na pewno pokochają ten niezwykły przepis – gulasz rybny z dorsza z dodatkiem soczystej dyni. Ten niebanalny duet składników przyniesie na twoje danie wyjątkowy smak i aromat, zmieniając klasyczny obiad w niezapomniane doświadczenie kulinariów. Dorsz jest rybą o delikatnym, lekko słodkawym smaku, który doskonale komponuje się z nutą dyni. W tym przepisie składniki te łączą się w harmonijną całość, tworząc prawdziwie jesienne danie. Sięgnij po ten przepis, kiedy potrzebujesz czegoś nowego, niecodziennego, ale jednocześnie przytulnie domowego. Przygotuj kubki smakowe na niezwykłą ucztę!

Składniki:

  • ryba marynata:
  • 2 filety z dorsza
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 cukinie małe
  • 1/2 dyni Hokkaido
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula duża
  • 70 dkg pomidorów
  • 1 łyżeczka cukrzycy czerwonej
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona
  • 1 łyżka mąki pszennej

Gulasz z dorsza i dyni – jak zrobić?

  1. Ryby przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, sól, pieprze, majeranek. Odstawiam na dwie godziny do lodówki.
  2. Cebule, paprykę kroję w kostkę. Na oleju przesmażam cebulę, dodaję paprykę i dalej przesmażam.
  3. Następnie dodaję pokrojoną i obraną dynię, dorzucam sparzone i obrane pomidory które też kroję i dalej duszę. Na końcu dodaję cukinię pokrojoną w kostkę ona nie potrzebuje takiej obróbki długiej. Dodaję cukrzycę, paprykę wędzoną, sól, pieprz.
  4. Całość mieszam, na wierzchu układam filety dorsza i pod przykryciem duszę jeszcze pięć minut. Dorsz nie wymaga długiej obróbki. Na końcu dodaję mąkę i całość mieszam, dzieląc dorsza na kawałki. Posypuje natką pietruszki.

Gulasz z dorsza i dyni – dodatkowe informacje

Pomidory można zastąpić przecierem pomidorowym


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
Następny przepis: Gulasz z boczniaków i cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode