Gulasz wołowy z szybkowaru

Gulasz wołowy z szybkowaru

Ciesz się domowymi smakami tradycyjnej kuchni, przygotowując gulasz wołowy z szybkowaru. Jest to doskonały sposób na stworzenie zdrowego, pożywnego dania z prostych składników. Gulasz wołowy to klasyczne danie, które przytula kiedy jest zimno na zewnątrz, ale jest także na tyle uniwersalne, żeby dobrze smakować o każdej porze roku. Wersja z szybkowaru znacznie skraca czas gotowania bez kompromisu na smaku i jakości. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub gości oryginalnym przepisem na gulasz, ten wołowy gulasz z szybkowaru jest doskonałym wyborem. Działa jak czarodziejska sztuczka, zamieniając proste składniki w prawdziwy comfort food.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wołowego
  • Ok. 3 łyżki oleju
  • 2 duże ziemniaki
  • 5 dużych marchewek
  • 1 cebula
  • 1 słoiczek fasolki szparagowej wraz z sokiem
  • 2 puszki pokrojonych w kostkę pomidorów wraz z cieczą
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 1/3 filiżaki zimnej wody

Gulasz wołowy z szybkowaru – jak zrobić?

  1. Mięso pokroić na kawałki, jak i ziemniaki, marchewkę i cebulę.
  2. Podgrzać szybkowar na średnim ogniu, dodać olej i mięso. Mieszać i gotować, aż mięso będzie rumiane.
  3. Dodać ziemniaki, marchewkę, cebulę, fasolkę z sokiem, pomidory z ich płynem, pieprz i sól.
  4. Gdy ciśnienie wzrośnie, kontynuować gotowanie przez około 20 minut.
  5. W międzyczasie połączyć mąkę kukurydzianą z zimną wodą w oddzielnym naczyniu.
  6. Doprowadzić gulasz do wrzenia, dodać powstałą mieszankę mąki z wodą i gotować aż gulasz zgęstnieje.
  7. Podawać z ryżem lub makaronem.

Gulasz wołowy z szybkowaru – dodatkowe informacje

Do przepisu na gulasz wołowy z szybkowaru wykorzystałam fasolkę, którą sama zawekowałam w słoiku. Smakuje wybornie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
Następny przepis: Gulasz z boczniaków i cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode