Gulasz wołowy z szybkowaru
Ciesz się domowymi smakami tradycyjnej kuchni, przygotowując gulasz wołowy z szybkowaru. Jest to doskonały sposób na stworzenie zdrowego, pożywnego dania z prostych składników. Gulasz wołowy to klasyczne danie, które przytula kiedy jest zimno na zewnątrz, ale jest także na tyle uniwersalne, żeby dobrze smakować o każdej porze roku. Wersja z szybkowaru znacznie skraca czas gotowania bez kompromisu na smaku i jakości. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub gości oryginalnym przepisem na gulasz, ten wołowy gulasz z szybkowaru jest doskonałym wyborem. Działa jak czarodziejska sztuczka, zamieniając proste składniki w prawdziwy comfort food.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wołowego
- Ok. 3 łyżki oleju
- 2 duże ziemniaki
- 5 dużych marchewek
- 1 cebula
- 1 słoiczek fasolki szparagowej wraz z sokiem
- 2 puszki pokrojonych w kostkę pomidorów wraz z cieczą
- Sól
- Pieprz
- 2-3 łyżki skrobii kukurydzianej
- 1/3 filiżaki zimnej wody
Gulasz wołowy z szybkowaru – jak zrobić?
- Mięso pokroić na kawałki, jak i ziemniaki, marchewkę i cebulę.
- Podgrzać szybkowar na średnim ogniu, dodać olej i mięso. Mieszać i gotować, aż mięso będzie rumiane.
- Dodać ziemniaki, marchewkę, cebulę, fasolkę z sokiem, pomidory z ich płynem, pieprz i sól.
- Gdy ciśnienie wzrośnie, kontynuować gotowanie przez około 20 minut.
- W międzyczasie połączyć mąkę kukurydzianą z zimną wodą w oddzielnym naczyniu.
- Doprowadzić gulasz do wrzenia, dodać powstałą mieszankę mąki z wodą i gotować aż gulasz zgęstnieje.
- Podawać z ryżem lub makaronem.
Gulasz wołowy z szybkowaru – dodatkowe informacje
Do przepisu na gulasz wołowy z szybkowaru wykorzystałam fasolkę, którą sama zawekowałam w słoiku. Smakuje wybornie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
Następny przepis: Gulasz z boczniaków i cukinii