Gulasz wołowy z szybkowara
Gulasz wołowy z szybkowara to doskonały pomysł na sycący i aromatyczny obiad. Wzbogacony o zestaw wyselekcjonowanych przypraw, staje się daniem niezwykle bogatym w smaku. W tradycyjnej kuchni przygotowanie gulaszu może zająć dużo czasu, ale dzięki użyciu szybkowaru, potrawa jest gotowa w znacznie krótszym czasie, a wołowina staje się niezwykle miękka i soczysta. Pytanie „jak ugotować gulasz wołowy” nie jest już tak skomplikowane, a również „ile gotować gulasz wołowy” nie stanowi problemu, ponieważ szybkowar skraca ten proces. Przepis na gulasz wołowy z szybkowaru to doskonała propozycja dla każdego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -mięso wołowe 80 dkg
- -3 sztuki czerwonej cebuli
- -1 łyżka smalcu
- -2 łyżki oleju do smażenia
- -3 sztuki zwykłej cebuli
- -1 sztuka bulionetki do duszonych mięs
- -sól do smaku
- -pieprz do smaku
- -1/2 łyżeczki majeranku
- -1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
- -8 kulek całego kolorowego pieprzu
- -1 łyżka mąki
Gulasz wołowy z szybkowara – jak zrobić?
- Mięso umyć, osuszyć, wyciąć błony, pokroić w małą kostkę.
- Na rozgrzanej oliwie połączonej ze smalcem, podsmażyć cebulę. (robię wszystko w szybkowarze)
- Włożyć mięso, dodać przyprawy, wlać półtorej szklanki wody, zamknąć szybkowar. Gotować na dużym płomieniu około 8 minut, w tym czasie potrawa powinna się zagotować. Zmniejszyć płomień pod garnkiem, gotować jeszcze 35 minut. (można przedłużyć czas gotowania o kolejne 5-10 minut)
- Odstawić garnek, odczekać 10 minut, w tym czasie powinno zmniejszyć się ciśnienie w szybkowarze. Wyjąć mięso, jeśli płynu jest za dużo na sos, należy go zredukować. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody, zagotować. Dodać mięso, podgrzać. Podawać z kaszą gryczaną, ugotowaną w szybkowarze. SMACZNEGO!
Gulasz wołowy z szybkowara – dodatkowe informacje
Kasza gryczaną 1,50 szklanki woda zimna 3 szklanki olej 3 łyżki sól 3 szczypty
Jak ugotować gulasz wołowy? Aby przygotować gulasz wołowy z szybkowara, potrzebujemy kaszy gryczanej w ilości 1,50 szklanki, 3 szklanek zimnej wody, 3 łyżek oleju oraz 3 szczypty soli. Należy gotować kaszę przez około 10-12 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru
Następny przepis: gulasz wołowy z suszonymi śliwkami