gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami to smakowita propozycja na obiad, której egzotyczna nuta z pewnością zaskoczy Twoje domowe podniebienia. To niekonwencjonalne połączenie mięsa ze słodkimi, suszonymi owocami pochodzi z kuchni wschodniej, gdzie często stosuje się takie smakowe kontrasty. Wołowina jest tutaj niewątpliwym bohaterem, ale prawdziwym objawieniem jest sposób, w jaki suszone śliwki uwalniają swój słodycz i jednocześnie podkreślają bogactwo mięsnych smaków. Gulasz ze śliwkami jest propozycją na bogaty, złożony aromat, który zaoferuje absolutnie komfortowe doznanie dla miłośników kuchni pełnej niespodzianek. Spróbuj, posmakuj i przekonaj się, że nie tylko wygląda to obłędnie, ale smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 1 kilogram wołowiny (udziec, ligawa itp.)
  • 100 gramów mąki
  • olej
  • pół selera
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • kilka suszonych grzybków
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-5 kulek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę taką ok 3cm/3cm, oprószyć mąką, rozgrzać olej, opiec mięso z każdej strony.
  2. Opieczone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać śliwki można przekroić na pół, grzyby, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, zalać ciepłą wodą, tak aby przykryć mięso, przykryć pokrywką.
  3. Dusić na wolnym ogniu, do miękkości, po upływie ok 2,5 godziny dodać cebulę pokrojoną w piórka, marchewkę pokrojoną w grubsze plastry, seler i dalej dusić, aż mięso będzie mięciutkie. wtedy doprawić pieprzem i solą do smaku.
  4. Gotowy gulasz podawać z kaszą, plackami ziemniaczanymi itp. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany oraz natką pietruszki.

xxxx – dodatkowe informacje

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Podczas opiekania nie ruszać mięsa, ani nie przewracać co chwilę


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz wołowy z szybkowara
Następny przepis: Gulasz wołowy z szybkowaru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode