gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami to smakowita propozycja na obiad, której egzotyczna nuta z pewnością zaskoczy Twoje domowe podniebienia. To niekonwencjonalne połączenie mięsa ze słodkimi, suszonymi owocami pochodzi z kuchni wschodniej, gdzie często stosuje się takie smakowe kontrasty. Wołowina jest tutaj niewątpliwym bohaterem, ale prawdziwym objawieniem jest sposób, w jaki suszone śliwki uwalniają swój słodycz i jednocześnie podkreślają bogactwo mięsnych smaków. Gulasz ze śliwkami jest propozycją na bogaty, złożony aromat, który zaoferuje absolutnie komfortowe doznanie dla miłośników kuchni pełnej niespodzianek. Spróbuj, posmakuj i przekonaj się, że nie tylko wygląda to obłędnie, ale smakuje jeszcze lepiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram wołowiny (udziec, ligawa itp.)
- 100 gramów mąki
- olej
- pół selera
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- kilka suszonych grzybków
- 10 suszonych śliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 listki laurowe
- 3-5 kulek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami – jak zrobić?
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę taką ok 3cm/3cm, oprószyć mąką, rozgrzać olej, opiec mięso z każdej strony.
- Opieczone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać śliwki można przekroić na pół, grzyby, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, zalać ciepłą wodą, tak aby przykryć mięso, przykryć pokrywką.
- Dusić na wolnym ogniu, do miękkości, po upływie ok 2,5 godziny dodać cebulę pokrojoną w piórka, marchewkę pokrojoną w grubsze plastry, seler i dalej dusić, aż mięso będzie mięciutkie. wtedy doprawić pieprzem i solą do smaku.
- Gotowy gulasz podawać z kaszą, plackami ziemniaczanymi itp. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany oraz natką pietruszki.
xxxx – dodatkowe informacje
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
Podczas opiekania nie ruszać mięsa, ani nie przewracać co chwilę
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz wołowy z szybkowara
Następny przepis: Gulasz wołowy z szybkowaru