Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru
Przetworte swoje ulubione danie w pyszny gulasz wołowy z papryką z wolnowaru. Wykorzystaj własności wolnowaru do przyrządzenia mięsnych dań, które są nie tylko soczyste, ale również intensywnie aromatyczne. Połączenie wołowiny, soczystej papryki, a także innych składników, takich jak pomidory i przyprawy, z pewnością sprawi, że owijający Cię zapach będzie nakłaniał do częstszego używania wolnowaru w kuchni. Ten przytulny, kuszący gulasz w wolnowarze jest idealny na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. Przekonaj się sam i odkryj nowy sposób na przygotowanie gulaszu. Opcje są nieograniczone!
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 1300 g wołowiny bez kości (u mnie łopatka)
- 2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 kubka zimnej wody
- 2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski
- 2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki
- czosnek w proszku (opcjonalnie) do posypania mięsa
- ryż lub makaron do podania
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru – jak zrobić?
-
1.
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić w kostkę ok 2×2 cm. -
2.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem. -
3.
Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowym -
4.
Do misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem, polać bulionem, przykryć. Ustawić na program low i gotować 7 – 9 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie. -
5.
Po tym czasie w małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą i wodę, stopniowo dodawać, mieszając, do wołowiny. Dołożyć paprykę. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Gotować 10 do 12 minut lub do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Wymieszać z pomidorami. Gotować około 3 minut dłużej lub po prostu, aż pomidory dokładnie się podgrzeją. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru – dodatkowe informacje
Jeżeli nie podajemy mięsa od razu, możemy sos zagęścić już na patelni, podgrzewając danie. Wtedy też na patelnię dodajmy pomidory.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Następny przepis: Gulasz wołowy z szybkowara