Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą
Składniki:
- wywar z warzyw – gotowałem przez 30 minut marchew, pietruszkę, seler, por część zieloną, ząbek czosnku, 4 liście laurowe, opaloną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego z łyżeczką płaską soli
- mąka pełnoziarnista pszenna
- kawałek wołowiny – u mnie zrazowe
- sól, pieprz, tymianek
- papryka żółta i czerwona
- 8 dużych pieczarek
- czosnek – dwa ząbki
- szalotka – pokrojona w plastry
- sos sojowy
- rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk
- dwa woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej
Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę na 2 cm kawałki, pieprzymy, solimy i obtaczamy w mące. W garnku na maśle klarowanym szklimy szalotkę i dorzucamy czosnek. Po kilku minutach wrzucamy mięso i podsmażamy 5-7 minut. Przekładamy mięso do szklanego naczynia. Na tłuszczu po mięsie rumienimy ćwiartki pieczarek, dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego. Podsmażamy kilka minut i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy około 3-5 minut.
2. Do pieczarek i papryki wrzucamy mięso. Dodajemy dwie szczypty rozmarynu i po większej szczypcie czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Mieszamy i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.
3. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5h pod przykryciem.
4. Ugotowaną kaszę odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę jogurtu lub śmietany, na delikatnym ogniu mieszamy intensywnie, aż zgęstnieje.
Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą – dodatkowe informacje
Sos gulaszowy można zagęścić mąką żytnią. Wystarczy z piekarnika umieścić w ostatnim etapie patelnię na ogniu, i w pół kubku zimnej wody rozbełtać łyżkę kopiastą mąki. Wlać miksturę do sosu i zamieszać podgotowując jeszcze kilka minut na średnim ogniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym
Następny przepis: Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru