Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą

Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą

Przejrzyjcie nasz niezwykły przepis na gulasz wołowy w sosie własnym, zapewniający bogactwo smaków przy każdym kęsie. To danie zdecydowanie trafia w najbardziej wyrafinowane podniebienia, ze swoim wykwintnym połączeniem mięsa wołowego, papryk i pieczarek. Cechą wyróżniającą ten gulasz jest wykorzystanie sosu własnego, który podkreśla intensywność smaku potrawy. Dodać do tego kremową kaszę, która doskonale absorbuje ten smakowity sos, a całość tworzy prawdziwie soul food na ciepłe, zimowe dni. Zaimponuj swoim najbliższym tym klasycznym, ale jednocześnie niepowtarzalnym daniem. Ten gulasz wołowy w sosie własnym z pewnością zostanie w pamięci na długie lata!

Składniki:

  • wywar z warzyw – gotowałem przez 30 minut marchew, pietruszkę, seler, por część zieloną, ząbek czosnku, 4 liście laurowe, opaloną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego z łyżeczką płaską soli
  • mąka pełnoziarnista pszenna
  • kawałek wołowiny – u mnie zrazowe
  • sól, pieprz, tymianek
  • papryka żółta i czerwona
  • 8 dużych pieczarek
  • czosnek – dwa ząbki
  • szalotka – pokrojona w plastry
  • sos sojowy
  • rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk
  • dwa woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej

Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Mięso kroimy w kostkę na 2 cm kawałki, pieprzymy, solimy i obtaczamy w mące. W garnku na maśle klarowanym szklimy szalotkę i dorzucamy czosnek. Po kilku minutach wrzucamy mięso i podsmażamy 5-7 minut. Przekładamy mięso do szklanego naczynia. Na tłuszczu po mięsie rumienimy ćwiartki pieczarek, dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego. Podsmażamy kilka minut i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy około 3-5 minut.

2. Do pieczarek i papryki wrzucamy mięso. Dodajemy dwie szczypty rozmarynu i po większej szczypcie czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Mieszamy i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.

3. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5h pod przykryciem.

4. Ugotowaną kaszę odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę jogurtu lub śmietany, na delikatnym ogniu mieszamy intensywnie, aż zgęstnieje.

Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą – dodatkowe informacje

Sos gulaszowy można zagęścić mąką żytnią. Wystarczy z piekarnika umieścić w ostatnim etapie patelnię na ogniu, i w pół kubku zimnej wody rozbełtać łyżkę kopiastą mąki. Wlać miksturę do sosu i zamieszać podgotowując jeszcze kilka minut na średnim ogniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym
Następny przepis: Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode