Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym

Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym

Podróżujmy kulinarnie do serca Europy Wschodniej, odkrywając smak jednej z najpopularniejszych potraw regionu – gulaszu wieprzowego z warzywami w sosie pomidorowym. To rozgrzewające, aromatyczne oraz wyraziste danie, które każda żona kuchnia kwitnie długotrwałym duszeniem. Kwintesencją tego gulaszu jest połączenie soczystego mięsa wieprzowego, różnorodnych warzyw oraz głębokość smaku, którą oferuje sos pomidorowy. Połączenie tych składników tworzy idealny posiłek na chłodne dni, po którym czujemy się zaspokojeni i ciepli. Tutaj masz przepis, który pomaga nauczyć się jak przyrządzić ten gulasz dokładnie tak, jakbyś był w domu w sercu Europy.

Składniki:

  • około 500g mięsa wieprzowego (*)
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • mąka do obtaczania (**)
  • olej
  • Dodatkowo:
  • 300g włoszczyzny mrożonej (***)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej przyprawy)
  • Ponadto:
  • około 100g koncentratu pomidorowego (według smaku)
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
  2. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
  3. Dodać warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie.
  4. Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
  5. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu.
  6. Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku.

Porady – dodatkowe informacje

(*) Tym razem u mnie karkówka, ale można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać.

(**) U mnie pszenna lub orkiszowa, ale w przypadku diety bezglutenowej doskonale sprawdzi się też np. kukurydziana.

(***) Można użyć świeżych warzyw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z warzywami
Następny przepis: Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode