Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

Zanurz się w świecie komfortowego, domowego jedzenia, próbując gulaszu wieprzowego z kaszą jęczmienną. To danie, pełne smaku i tekstury, jest perfekcyjnym połączeniem soczystego mięsa, wywaru i kaszy. Gulasz wieprzowy jest przysmakiem o dużych, mięsistych kawałkach, które po długim gotowaniu stają się wyjątkowo kruche. Kasza jęczmienna dodaje do dania ziemistego smaku, który idealnie komponuje się z pikantnymi nutami gulaszu. Oto przepis na kaszę z gulaszem wieprzowym, który z pewnością stanie się ulubionym danie na każdym stole. Doświadcz aromatu i smaku, które tylko gulasz z kaszą może dostarczyć.

Składniki:

  • Składniki na 6/7 osób:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 4 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną – jak zrobić?

  1. Mięso pokroić w kostkę wrzucić na patelnię , smażyć do odparowania powstałej wody.
  2. Dodać posiekaną cebulkę i pokrojoną w pół plasterki marchew , zalać szklanką wody , dodać kostkę. Dusić pod przykryciem ok 10 min.
  3. Zawartość patelni przełożyć do garnka , zalać szklanką wody , wsypać sól , pieprz i liść laurowy . Na patelni zrobić zasmażkę – rozgrzać 4 łyżki oleju wsypać mąkę energicznie mieszając. Wlać do garnka , wymieszać , dusić wszystko razem ok 5 min aż sos zgęstnieje.
  4. Kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu , podawać polaną sosem.

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje podane z ogórkiem kiszonym lub korniszonym, ewentualnie z grzybkami w occie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy
Następny przepis: Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode