Gulab jamun - indyjskie pączki

Gulab jamun – indyjskie pączki

Gulab Jamun to tradycyjne indyjskie pączki, które doskonale sprawdzą się jako przekąska albo podczas słodkiego postu. Delikatne, miękkie i pyszne – jak gąbka wzbogacona o syrop różany i kardamon. Ten przysmak jest jednym z najpopularniejszych deserów w Indiach, a jego przygotowanie jest proste i szybkie. Chociaż mogą wyglądać jak małe kulki, gulab jamun to potężna eksplozja smaku, która zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Czy jesteś gotów na wyzwanie? Zanurzmy się w tradycję kulinarnej magii Indii z przepisem na gulab jamun. Smak tej zasłużonej, orientalnej potrawy z pewnością nie pozostanie niezauważony. Ciesz się indyjską kuchnią we własnym domu!

Składniki:

  • Gulab jamun
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • ½ szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 płaskie łyżki masła
  • ½ szklanki mleka
  • mała łyżeczka octu
  • olej do smażenia
  • Składniki na syrop
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 2 cytryn
  • gwiazdka anyżu
  • 1-2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu

Gulab jamun – indyjskie pączki – jak zrobić?

  1. Jak zrobić ciasto na gulab jamun?
    • Wsyp do miski wszystkie suche składniki, wymieszaj.
    • Roztop masło, dodaj do niego mleko i powoli, wyrabiając dodawaj do ciasta, dodaj ocet i wymieszaj ciasto na jednolitą masę.
    • Pozostaw ciasto na 15-20 min.
    • Formuj małe kuli i smaż w oleju nagrzanym do 160 stopni 4-5 min.
    • Po wyjęciu z tłuszczu połóż pączki na papierowym ręczniku.
    • Kiedy lekko przestygną dodaj je do syropu, tam powinny poleżeć przynajmniej godzinę.
  2. Jak zrobić syrop?
    • Dodaj wszystkie składniki do garnka, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu 20-30 min.
    • Syrop lekko przestudź i włóż do niego gulab jamun.

Gulab jamun – dodatkowe informacje

Moja rada przy przygotowywaniu gulab jamun:
– Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj trochę więcej mąki.
– Jeśli chcesz, możesz dodać listki mięty do syropu po jego wystudzeniu.
– Pączki powinny poleżeć w syropie co najmniej godzinę.
– Podawaj w miseczce z odrobiną syropu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz cebulowy
Następny przepis: GULASZ MIĘSNO GRZYBOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode