Grzebyczki z marmoladą

Grzebyczki z marmoladą

Grzebyczki z marmoladą to smakowite ciasteczka, które kojarzą się z rodzinnymi spotkaniami przy stole. Zdobią choinkę na świątecznym stole i umilają czas popołudniowej kawy. Delikatne, kruche, kuszące pięknie wysypane cukrem pudrem, w środku ukrywają słodki sekret – domowej roboty marmoladę. Perfekcyjne połączenie tradycyjnej receptury z nowoczesnym podejściem do smaku sprawia, że grzebyczki z marmoladą przypominają o najlepszych kulinarnych tradycjach. Przygotowanie tych pysznych ciastek to sama przyjemność, jednak jeszcze większym zadowoleniem jest degustacja ich wyjątkowego smaku, a kto raz spróbuje, wraca po więcej.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • do podsypania
  • 250g margaryny
  • 1/3 kostki smalcu
  • 25g drożdży
  • 5 żółtek
  • ok 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 250g twardej marmolady
  • białko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania

Grzebyczki z marmoladą – jak zrobić?

  1. Składniki na grzebyczki nie muszą być w temp. pokojowej. Moje były prosto z lodówki. Mąkę, margarynę i smalec posiekać. Żółtka utrzeć z drożdżami i dodać do pozostałych składników. Zacząć zagniatać ciasto. Gdyby okazało się, że będzie za twarde należy dodawać stopniowo po trochę śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na pół (będzie łatwiej wałkować), zagnieść, podsypując odrobiną mąki i rozwałkować na duży, cienki prostokąt. Na jednym z brzegów cienko rozsmarować marmoladę…
  2. …zwinąć 2x i odciąć od reszty rozwałkowanego ciasta.
  3. Otrzymamy rulon, który nacinamy co 5 mm ale nie do końca. Następnie dzielimy go na ok 8cm części i lekko wyginamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy ok 15 minut w 180st. Studzimy.

Grzebyczki z marmoladą – dodatkowe informacje

Aby ciasteczka z marmoladą były jeszcze delikatniejsze, można pominąć gruby cukier, a po upieczeniu posypać je cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grzebienie z jabłkiem
Następny przepis: Grzyby gotowane w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode