Grzanki na słodko-hiszpańskie torrijas

Grzanki na słodko-hiszpańskie torrijas

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na hiszpański deser, którym są torrijas. Są to grzanki na słodko, które zasmakują wszystkim łasuchom. Tradycyjnie przygotowuje się je w okresie Wielkanocy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się nimi o każdej porze roku. Torrijas charakteryzują się wyjątkową aromatyczną nutą cynamonu, mleka i przyjemną kruchą konsystencją. Ten deser jest typowy dla Hiszpanii, a jego przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenia. Smak torrijas jest intrygujący i zaskakująco prosta receptura sprawia, że szybko zagości w Twoim kulinarnym repertuarze.

Składniki:

  • 1 bułka wrocławska z dnia poprzedniego
  • 0,5 l mleka
  • 125 ml słodkiej śmietany
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 laski cynamonu lub 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 jajka
  • szczypta soli
  • ok. 1 szklanka oleju do smażenia
  • Miód do polania grzanek

Grzanki na słodko-hiszpańskie torrijas – jak zrobić?

  1. image-1wvovkb 1.
    Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać skórkę z cytryny, cynamon i cukier. Wszystko razem zagotować. Przelać do płaskiego szerokiego naczynia, pozostawić do wystygnięcia. Bułkę pokroić w grube kromki. Każdą dokładnie namoczyć przez kilka minut w mleku. W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzać dobrze olej. Każdą kromkę delikatnie wyjąć z mleka i ostrożnie obtoczyć w jajku.
  2. image-1pm1fqy 2.
    Smażyć na złoty kolor. Usmażone wyjąć na papierowy ręcznik, żeby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Podawać polane miodem, syropem lub słodkim winem. Ja podałam z bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego 🙂
  3. image-0vw4b4q 3.
    Zapraszam i pozdrawiam
    http://www.facebook.pl?EsmeraldaZeSmakiem
    http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Torrijas – dodatkowe informacje

Torrijas – to hiszpańskie grzanki na słodko. Można je kupić w cukierniach przez cały rok, ale w czasie Wielkanocnym, robi się je niemal w każdym hiszpańskim domu. Do ich przygotowania używa się najczęściej czerstwej bułki (wrocławska). Bułkę kroi się w grube kromki (grube na ok. 3 cm). Następnie każdą moczy w aromatyzowanym, słodkim mleku oraz roztrzepanym jajku. Tak przygotowaną bułę smaży się na oleju. Usmażone grzanki polewa się najczęściej słodkim syropem lub miodem. Jeszcze troszkę mielonego cynamonu i tradycyjny deser z Hiszpanii gotowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grzaniec korzenny
Następny przepis: Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode