Grzanki na słodko-hiszpańskie torrijas
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na hiszpański deser, którym są torrijas. Są to grzanki na słodko, które zasmakują wszystkim łasuchom. Tradycyjnie przygotowuje się je w okresie Wielkanocy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się nimi o każdej porze roku. Torrijas charakteryzują się wyjątkową aromatyczną nutą cynamonu, mleka i przyjemną kruchą konsystencją. Ten deser jest typowy dla Hiszpanii, a jego przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenia. Smak torrijas jest intrygujący i zaskakująco prosta receptura sprawia, że szybko zagości w Twoim kulinarnym repertuarze.
admin
Składniki:
- 1 bułka wrocławska z dnia poprzedniego
- 0,5 l mleka
- 125 ml słodkiej śmietany
- skórka z jednej cytryny
- 2 laski cynamonu lub 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 4 łyżki cukru
- 2-3 jajka
- szczypta soli
- ok. 1 szklanka oleju do smażenia
- Miód do polania grzanek
Grzanki na słodko-hiszpańskie torrijas – jak zrobić?
-
1.
Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać skórkę z cytryny, cynamon i cukier. Wszystko razem zagotować. Przelać do płaskiego szerokiego naczynia, pozostawić do wystygnięcia. Bułkę pokroić w grube kromki. Każdą dokładnie namoczyć przez kilka minut w mleku. W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzać dobrze olej. Każdą kromkę delikatnie wyjąć z mleka i ostrożnie obtoczyć w jajku. -
2.
Smażyć na złoty kolor. Usmażone wyjąć na papierowy ręcznik, żeby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Podawać polane miodem, syropem lub słodkim winem. Ja podałam z bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego 🙂 -
3.
Zapraszam i pozdrawiam
http://www.facebook.pl?EsmeraldaZeSmakiem
http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com
Torrijas – dodatkowe informacje
Torrijas – to hiszpańskie grzanki na słodko. Można je kupić w cukierniach przez cały rok, ale w czasie Wielkanocnym, robi się je niemal w każdym hiszpańskim domu. Do ich przygotowania używa się najczęściej czerstwej bułki (wrocławska). Bułkę kroi się w grube kromki (grube na ok. 3 cm). Następnie każdą moczy w aromatyzowanym, słodkim mleku oraz roztrzepanym jajku. Tak przygotowaną bułę smaży się na oleju. Usmażone grzanki polewa się najczęściej słodkim syropem lub miodem. Jeszcze troszkę mielonego cynamonu i tradycyjny deser z Hiszpanii gotowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grzaniec korzenny
Następny przepis: Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce