Grzanki francuskie
Czy znasz coś lepszego na poranny posiłek niż aromatyczne, ciepłe grzanki francuskie? Inspiracja naszego dzisiejszego przepisu pochodzi z samej Francji. Tym razem mamy różnorodność smaków – grzanki z ciasta francuskiego. Podczas przygotowywania tego cuda, kuchnia wypełnia się niepowtarzalnym aromatem. To doskonały pomysł na smaczne, sycące i szybkie śniadanie. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu, którym są klasyczne grzanki francuskie. Prosty proces przygotowywania i fantastyczny efekt końcowy z pewnością przekonają do regularnego przyrządzania tego dania. Ta grzanka przepis to prawdziwy hit. Poczuj smak Francji na swoim talerzu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- chleb (według preferencji) – 4 kromki
- jajko – 1 sztuka
- mleko – 3 łyżki (opcjonalnie)
- sól – szczypta
- olej – 2 łyżki
Grzanki francuskie – jak zrobić?
-
1.
Jajka rozbijamy (na talerzu głębokim) rozkłócamy, dodajemy mleko (opcjonalnie, dodaję, gdy potrzebuję troszkę więcej masy jajecznej). Solimy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, w tym czasie kromki chleba maczamy z obu stron w jajku i przekładamy na gorącą patelnię. Smażymy kilka minut, do momentu aż kromki chleba się zarumienią.
Słowa kluczowe: grzanki z ciasta francuskiego, grzanka przepis, grzanki francuskie
Grzanki francuskie – dodatkowe informacje
Jeśli mają to być grzanki francuskie, to robimy z chleba tostowego lub chałki. Gotowe grzanki smarujemy dżemem lub miodem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce
Następny przepis: Grzanki z cheba wiejskiego z aromatyczną pastą pomidorową