Gryczane muffinki z malinami

Gryczane muffinki z malinami

Jeśli zbliża się sezon malinowy i masz ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego, to nasz przepis na gryczane muffinki z malinami jest dla Ciebie. Gryczane babeczki to znakomity sposób na wykorzystanie mąki gryczanej, która jest nie tylko smaczna, ale także pełna błonnika. Połączenie subtelnego smaku gryki i kwaskowato-słodkich malin tworzy niepowtarzalną kompozycję, idealną na letnie popołudnie. Spróbuj naszych muffinów gryczanych, a przekonasz się, że zdrowe słodkości mogą być naprawdę pyszne.

Składniki:

  • Porcja na 11-12 muffinek:
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 170 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • ok.150 g malin świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażamy)

Gryczane muffinki z malinami – jak zrobić?

  1. Do mąki gryczanej dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, śmietanę, cukier, olej i jajko. Krótko zmiksować.
  2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  3. Wyłożyć ciasto do ok. 1/2 ich wysokości.
  4. Do każdej muffinki włożyć po 3 maliny.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  6. Piec ok. 30 minut.
  7. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Gryczane muffinki z malinami – dodatkowe informacje

Zamiast kupować mąkę gryczaną można zmielić kaszę gryczaną w młynku do kawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gryczane ciasto czekoladowe
Następny przepis: Gryczane podpłomyki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode