Gryczane ciasto czekoladowe

Gryczane ciasto czekoladowe

Zapraszam do wypróbowania pysznego przepisu na gryczane ciasto czekoladowe. Ten nietypowy deser powinien przypaść do gustu zarówno miłośnikom ciast czekoladowych, jak i osobom, które na co dzień unikają glutenu. Użycie mąki gryczanej nadaje mu ciekawego, lekko orzechowego posmaku, który wspaniale komponuje się z intensywnym smakiem kakao. Ciasto jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych deserów, ale równie smaczną i satysfakcjonującą. Szczególnie polecane dla osób na diecie bezglutenowej. Zaskocz swoich gości niecodziennym połączeniem smaków!

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • ½ l wody
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 sztuki jajek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 100 g mąki tortowej
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • POLEWA:
  • 3 łyżki masy krówkowej
  • ½ łyżki masła
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych

Gryczane ciasto czekoladowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Kaszę zalej wodą i na dużym ogniu pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj nadal na dużym ogniu przez pół minuty. Przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut. Odstaw garnek na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełóż do pojemnika malaksera, dodaj cukier i miksuj na jednolitą masę bez grudek. Odstaw do przestygnięcia.
  2. 2.
    Do rondelka z grubym dnem włóż masło i 100 g czekolady połamanej na kawałki. Na bardzo małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.
  3. 3.
    Jajka ubij mikserem na puszystą masę, dodaj przestudzoną masę czekoladową i rum nie przerywając miksowania. Ubijając na małych obrotach dodaj partiami mąkę, a następnie dodaj przestudzoną kaszę i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.
  4. 4.
    Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp grubo pokrojoną pozostałą część czekolady. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 40 minut. Odstaw do przestygnięcia.
  5. 5.
    Do rondelka przełóż masło i masę krówkową, ustaw na bardzo małym ogniu i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Ciepłą masę rozprowadź na przestudzonym cieście i posyp po wierzchu orzeszkami ziemnymi.
  6. 6.
    *przepis na to ciasto znalazłam w książce „Zaskakująca kasza & ryż” Marioli Białołęckiej. Dokonałam w nim kilku zmian, powyżej podaję przepis ze swoimi zmianami.

Gryczane ciasto czekoladowe – dodatkowe informacje

*Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepłe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka
Następny przepis: Gryczane muffinki z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode