Gryczane ciasto czekoladowe
Zapraszam do wypróbowania pysznego przepisu na gryczane ciasto czekoladowe. Ten nietypowy deser powinien przypaść do gustu zarówno miłośnikom ciast czekoladowych, jak i osobom, które na co dzień unikają glutenu. Użycie mąki gryczanej nadaje mu ciekawego, lekko orzechowego posmaku, który wspaniale komponuje się z intensywnym smakiem kakao. Ciasto jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych deserów, ale równie smaczną i satysfakcjonującą. Szczególnie polecane dla osób na diecie bezglutenowej. Zaskocz swoich gości niecodziennym połączeniem smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- ½ l wody
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 sztuki jajek
- 200 g cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 100 g mąki tortowej
- 2 łyżki rumu
- szczypta soli
- POLEWA:
- 3 łyżki masy krówkowej
- ½ łyżki masła
- 4 łyżki orzeszków ziemnych
Gryczane ciasto czekoladowe – jak zrobić?
-
1.
Kaszę zalej wodą i na dużym ogniu pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj nadal na dużym ogniu przez pół minuty. Przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut. Odstaw garnek na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełóż do pojemnika malaksera, dodaj cukier i miksuj na jednolitą masę bez grudek. Odstaw do przestygnięcia. -
2.
Do rondelka z grubym dnem włóż masło i 100 g czekolady połamanej na kawałki. Na bardzo małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia. -
3.
Jajka ubij mikserem na puszystą masę, dodaj przestudzoną masę czekoladową i rum nie przerywając miksowania. Ubijając na małych obrotach dodaj partiami mąkę, a następnie dodaj przestudzoną kaszę i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. -
4.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp grubo pokrojoną pozostałą część czekolady. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 40 minut. Odstaw do przestygnięcia. -
5.
Do rondelka przełóż masło i masę krówkową, ustaw na bardzo małym ogniu i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Ciepłą masę rozprowadź na przestudzonym cieście i posyp po wierzchu orzeszkami ziemnymi. -
6.
*przepis na to ciasto znalazłam w książce „Zaskakująca kasza & ryż” Marioli Białołęckiej. Dokonałam w nim kilku zmian, powyżej podaję przepis ze swoimi zmianami.
Gryczane ciasto czekoladowe – dodatkowe informacje
*Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepłe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka
Następny przepis: Gryczane muffinki z malinami