GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU I GOŹDZIKÓW
Smak lata możemy zatrzymać na dłużej, przygotowując pyszne, domowe przetwory. Jednym z nich są gruszki w zachwycającym syropie z nutą cynamonu i goździków. Cynamon nadaje owocom wyjątkowego smaku, który doskonale komponuje się z subtelnym aromatem gruszek. Goździki z kolei dodają nieco pikantności i głębi. To wyśmienity dodatek do porannych płatków, deserów czy nawet dań mięsnych. Gruszki z cynamonem w syropie to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych potraw. Ponadto, taki przetwór to również świetny pomysł na prezent dla bliskich. Zapewniam, że smak tych gruszek będzie długo wspominany!
admin
Składniki:
- 1,20 kg śliwek
- 1 litr soku jabłkowego
- 0,5 kg miodu
- 1 opakowanie żelatyny
- 10 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka imbiru
- goździki
Gruszki w zachwycającym syropie z nutą cynamonu i goździków – jak zrobić?
- Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
- Zagotować wodę z cukrem, cukrem wanilinowym, kwaskiem cytrynowym i cynamonem.
- Do gotującego się syropu dodać gruszki i gotować 15 minut na minimalnym ogniu.
- Gruszki wraz z syropem nakładać do słoików i do każdego dodać 3 goździki. Stawiać do góry dnem.
GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU I GOŹDZIKÓW – dodatkowe informacje
Dobrze, aby gruszki nie były całkiem dojrzałe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gruszki w occie
Następny przepis: Gruszki w syropie do słoików