GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU I GOŹDZIKÓW

GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU I GOŹDZIKÓW

Smak lata możemy zatrzymać na dłużej, przygotowując pyszne, domowe przetwory. Jednym z nich są gruszki w zachwycającym syropie z nutą cynamonu i goździków. Cynamon nadaje owocom wyjątkowego smaku, który doskonale komponuje się z subtelnym aromatem gruszek. Goździki z kolei dodają nieco pikantności i głębi. To wyśmienity dodatek do porannych płatków, deserów czy nawet dań mięsnych. Gruszki z cynamonem w syropie to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych potraw. Ponadto, taki przetwór to również świetny pomysł na prezent dla bliskich. Zapewniam, że smak tych gruszek będzie długo wspominany!

Składniki:

  • 1,20 kg śliwek
  • 1 litr soku jabłkowego
  • 0,5 kg miodu
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 10 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka imbiru
  • goździki

Gruszki w zachwycającym syropie z nutą cynamonu i goździków – jak zrobić?

  1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
  2. Zagotować wodę z cukrem, cukrem wanilinowym, kwaskiem cytrynowym i cynamonem.
  3. Do gotującego się syropu dodać gruszki i gotować 15 minut na minimalnym ogniu.
  4. Gruszki wraz z syropem nakładać do słoików i do każdego dodać 3 goździki. Stawiać do góry dnem.

GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU I GOŹDZIKÓW – dodatkowe informacje

Dobrze, aby gruszki nie były całkiem dojrzałe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gruszki w occie
Następny przepis: Gruszki w syropie do słoików

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode