Gruszki w occie
Gruszki w occie to tradycyjna polska przekąska, która idealnie wpasowuje się zarówno na rodzinne spotkania, jak i na eleganckie przyjęcia. Gruszki w occie z cynamonem to prawdziwe połączenie smaków i aromatów. Przepis ten pozwala na wykorzystanie jesiennej obfitości gruszek, które zachwycają słodkawym smakiem, kontrastującym z wyrazistym octem. Cynamon dodany do przepisu nadaje gruszkom charakterystycznego, korzennego posmaku. Gruszki w occie to uniwersalna propozycja – idealna jako dodatek do dań mięsnych, a także jako samodzielna, wykwintna przekąska.
Składniki:
- około 4-5 kg twardych gruszek
- sok z cytryny
- 2 litry wody
- 1/2 litra octu 10%
- 1 kilogram cukru
- kilka goździków
Gruszki w occie – jak zrobić?
- Zdrowe i twarde gruszki umyć, obrać, przekroić na pół zostawiając ogonek lub można również pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć gniazda nasienne. Wkładać do miski z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
- Zagotować wodę z octem, cukrem i goździkami. Partiami wkładać gruszki i gotować, aż staną się szkliste. Następnie przekładać do wyparzonych słoików. Po wyjęciu ostatniej partii gruszek należy usunąć goździki i zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać gruszki w słoikach. Słoiki należy zakręcić nakrętkami i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
- Smacznego.
Słowa kluczowe: gruszki w occie z cynamonem, gruszki w occie przepis, gruszki w occie.
Gruszki w occie – dodatkowe informacje
Jeśli zostanie zalewa, to najlepiej przelać do małych słoiczków, zamknąć, odwrócić denkiem do góry. To jest doskonały dodatek do sosów np. do sałaty.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gruszki w karmelu
Następny przepis: GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU I GOŹDZIKÓW