Gruszki w syropie do słoików
Zapraszamy na słodką przygodę, którą są gruszki w syropie cukrowym. Ten przepis to doskonały sposób na sezonowe wykorzystanie tego owocu w inny, bardziej intrygujący sposób. To danie, które znakomicie sprawdzi się jako deser lub dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów. Gruszki w zalewie to także attrakcyjna ozdoba do słoików, które idealnie znajdą zastosowanie jako prezent dla bliskiej osoby. Celebruj przepysznym smakiem i zachwyć gości swoim kulinarnym kunsztem, serwując gruszki w syropie na własnym podwórku. To również znakomity sposób na długotrwałe przechowanie sezonowych owoców do zimowej despensy.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy twardych gruszek
- 1 litr wody
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- goździki całe
Gruszki w syropie do słoików – jak zrobić?
- Należy wybrać twarde, słodkie gruszki, które nie są zbyt dojrzałe. Obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wykrawając również środek z pestkami. Takie kawałki owoców włożyć do litrowych słoików, dodając po parę goździków – około 4 sztuk na słoik.
- W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem białym i cukrem z prawdziwą wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 min. Po wystudzeniu należy schować przetwory do chłodnej spiżarni. Smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU I GOŹDZIKÓW
Następny przepis: Gruzińskie pierożki chinkali