Gruszki w syropie do słoików

Gruszki w syropie do słoików

Zapraszamy na słodką przygodę, którą są gruszki w syropie cukrowym. Ten przepis to doskonały sposób na sezonowe wykorzystanie tego owocu w inny, bardziej intrygujący sposób. To danie, które znakomicie sprawdzi się jako deser lub dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów. Gruszki w zalewie to także attrakcyjna ozdoba do słoików, które idealnie znajdą zastosowanie jako prezent dla bliskiej osoby. Celebruj przepysznym smakiem i zachwyć gości swoim kulinarnym kunsztem, serwując gruszki w syropie na własnym podwórku. To również znakomity sposób na długotrwałe przechowanie sezonowych owoców do zimowej despensy.

Składniki:

  • 2 kilogramy twardych gruszek
  • 1 litr wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • goździki całe

Gruszki w syropie do słoików – jak zrobić?

  1. Należy wybrać twarde, słodkie gruszki, które nie są zbyt dojrzałe. Obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wykrawając również środek z pestkami. Takie kawałki owoców włożyć do litrowych słoików, dodając po parę goździków – około 4 sztuk na słoik.
  2. W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem białym i cukrem z prawdziwą wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 min. Po wystudzeniu należy schować przetwory do chłodnej spiżarni. Smacznego 🙂

xxxx – dodatkowe informacje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU I GOŹDZIKÓW
Następny przepis: Gruzińskie pierożki chinkali

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode