GROCHÓWKA Z GRZANKAMI
Składniki:
- -2 opakowania Grochu łuskanego całego-po 400 g.
- -5 pętków kiełbasy- ok.700 g.
- -tłuszcz do smażenia
- -1 duża cebula
- -1/2 słoiczka przecieru pomidorowego,tj. 100g.
- -sól, pieprz, papryka ostra
- -2 łyżki majeranku
- -2 liście laurowe
- -maga w płynie
- -3 ząbki czosnku
- -3 kostki rosołowe
- -pietruszka zielona
- Grzanki czosnkowe do zup w/g
- http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/grzanki-czosnkowe-10
- kilka kromek chleba lekko czerstwego
- masło do smarowania
- czosnek granulowany
Grochówka z grzankami – jak zrobić?
-
Wieczorem groch namoczyć w przegotowanej i ostudzonej wodzie, ok.4 l. Ale najpierw groch, przebrać i dobrze opłukać na sitku.
-
Groch gotować w tej samej wodzie, można dolać jeszcze trochę przegotowanej wody. Z początku, zbierać szumowiny. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, dodać liście laurowe. Dodać rozmieszany przecier pomidorowy z odrobiną wody. Gotować często mieszając, łatwo się przypala. Gotować do momentu rozpadnięcia się grochu. Całość przetrzeć przez sito. Jeszcze raz zagotować. Przecisnąć przez praskę czosnek.
-
Kiełbasę przekroić na wzdłuż, potem na plasterki. Usmażyć na tłuszczu. Usmażoną kiełbasę wybrać łyżką cedzakową do zupy.
-
Na tym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Przerzucić do zupy, tłuszcz odlać albo, jeśli ktoś lubi, dodać do zupy.
-
Dodać kostki rosołowe, posiekaną natkę pietruszki, magę, przyprawić jak jest potrzeba. Zagotować i podawać z grzankami.
-
„Kromki chleba posmarować masłem z obu stron. Masło powinno być roztarte na chlebie, żeby później nie ciekło mocno. Posmarowane kromki oprószyć z obu stron czosnkiem granulowanym. Kromki pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni na rumiano.”
Słowa kluczowe: zupa grochowa z grzankami, grochówka z grzankami
GROCHÓWKA Z GRZANKAMI – dodatkowe informacje
Powinien też być dodany boczek wędzony, podsmażony. Ale akurat nie miałam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grochówka z ciecierzycą
Następny przepis: Groszek z marchewką w bułce tartej