GROCHÓWKA Z GRZANKAMI

GROCHÓWKA Z GRZANKAMI

Tradycyjna polska kuchnia ma wiele do zaoferowania, a jednym z jej kulinarnych klejnotów jest gorąca, sycąca grochówka. To danie o bogatych smakach i satysfakcjonującej konsystencji to połączenie prostej grochówki z chrupiącymi grzankami. Zupa grochowa z grzankami to perfekcyjna propozycja na zimowe dni, kiedy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje i dostarczy niezbędnej energii. Doskonale sprawdzi się także jako pełnowartościowy obiad, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Składa się z prostych składników, które łatwo dostępne są w każdym domu. Grochówka z grzankami to klasyka, którą warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze.

Składniki:

  • -2 opakowania Grochu łuskanego całego-po 400 g.
  • -5 pętków kiełbasy- ok.700 g.
  • -tłuszcz do smażenia
  • -1 duża cebula
  • -1/2 słoiczka przecieru pomidorowego,tj. 100g.
  • -sól, pieprz, papryka ostra
  • -2 łyżki majeranku
  • -2 liście laurowe
  • -maga w płynie
  • -3 ząbki czosnku
  • -3 kostki rosołowe
  • -pietruszka zielona
  • Grzanki czosnkowe do zup w/g
  • http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/grzanki-czosnkowe-10
  • kilka kromek chleba lekko czerstwego
  • masło do smarowania
  • czosnek granulowany

Grochówka z grzankami – jak zrobić?

  1. Wieczorem groch namoczyć w przegotowanej i ostudzonej wodzie, ok.4 l. Ale najpierw groch, przebrać i dobrze opłukać na sitku.

  2. Groch gotować w tej samej wodzie, można dolać jeszcze trochę przegotowanej wody. Z początku, zbierać szumowiny. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, dodać liście laurowe. Dodać rozmieszany przecier pomidorowy z odrobiną wody. Gotować często mieszając, łatwo się przypala. Gotować do momentu rozpadnięcia się grochu. Całość przetrzeć przez sito. Jeszcze raz zagotować. Przecisnąć przez praskę czosnek.

  3. Kiełbasę przekroić na wzdłuż, potem na plasterki. Usmażyć na tłuszczu. Usmażoną kiełbasę wybrać łyżką cedzakową do zupy.

  4. Na tym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Przerzucić do zupy, tłuszcz odlać albo, jeśli ktoś lubi, dodać do zupy.

  5. Dodać kostki rosołowe, posiekaną natkę pietruszki, magę, przyprawić jak jest potrzeba. Zagotować i podawać z grzankami.

  6. „Kromki chleba posmarować masłem z obu stron. Masło powinno być roztarte na chlebie, żeby później nie ciekło mocno. Posmarowane kromki oprószyć z obu stron czosnkiem granulowanym. Kromki pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni na rumiano.”

Słowa kluczowe: zupa grochowa z grzankami, grochówka z grzankami

GROCHÓWKA Z GRZANKAMI – dodatkowe informacje

Powinien też być dodany boczek wędzony, podsmażony. Ale akurat nie miałam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grochówka z ciecierzycą
Następny przepis: Groszek z marchewką w bułce tartej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode