Grochówka z ciecierzycą
Grochówka to tradycyjna zupa kuchni polskiej, ale proponuję jej nieco egzotyczniejszą wersję. Wzbogacam ją o ciecierzycę, królową kuchni Bliskiego Wschodu, znaną także pod angielską nazwą „chickpeas”. Ta kombinacja smaków to doskonała propozycja dla osób szukających odmiany oraz dla miłośników zdrowego, wegańskiego jedzenia. Groch wspaniale komponuje się z ciecierzycą, tworząc zupę sycącą, pełną białka i błonnika. Grochówka z ciecierzycą to prawdziwa gratka dla podniebienia, a przy tym danie łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Ciesz się smakiem i wartościami odżywczymi tego niezwykłego dania.
admin
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 g kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- ok. 500 g grochu połówki – moczonego całą noc
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka majeranek
- natka pietruszki do dekoracji
- 1-2 liście laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
Grochówka z ciecierzycą – jak zrobić?
- Namoczony groch przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojony drobno czosnek, pokrojoną drobno cebulkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem przekładamy do garnka bez wytopionego tłuszczu. Gotujemy ok. 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu, a gdy groch będzie prawie całkiem miękki, dodajemy wtedy odsączoną z zalewy ciecierzycę i jeszcze przez 20 minut gotujemy razem. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Po nałożeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Słowa kluczowe: grochówka z ciecierzycy, ciecierzyca po angielsku
Grochówka z ciecierzycą – dodatkowe informacje
Groch najlepiej namoczyć przez całą noc – skróci to czas gotowania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grochówka na żeberkach z ziemniakami i makaronem
Następny przepis: GROCHÓWKA Z GRZANKAMI