Grochówka z boczkiem i kiełbasą
Czy w pogodne zimowe dni szukasz pysznego, domowego jedzenia? Spróbuj nauczyć się gotować staropolską zupę grochową z boczkiem i kiełbasą. Jest to tradycyjne danie, które z pewnością przyniesie ciepło do twojego domu i umili rodzinne spotkania przy stole. Dodatkowo, jest to zupa wyjątkowo syta i pożywna. Jej kombinacja smaków z pewnością zapełni twoje wnętrzności miłym ciepłem. Czy jest coś lepszego niż komfortowa, domowa zupa podczas zimowy wieczoru? Odkryj przepis na grochówkę z boczkiem – daniem, które nigdy nie wychodzi z mody.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka grochu suszonego łupanego
- 150 g boczku wędzonego
- 150 g kiełbasy wiejskiej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera – 1/4 całości
- 1/2 pora
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, papryka ostra, majeranek
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
Grochówka z boczkiem i kiełbasą – jak zrobić?
- Groch zalać wodą, najlepiej na noc lub kilka godzin przed gotowaniem. Gotować ok. 45 minut w posolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki i podsmażyć na oleju.
- Dodać startą na grubej tarce marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę poddusić i przełożyć do gotującego się grochu.
- Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut.
- Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu.
- Zupę przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki.
Grochówka z boczkiem i kiełbasą – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje następnego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grochówka na wędzonym boczku
Następny przepis: Grochówka z ciecierzycą