Grochówka z boczkiem i kiełbasą

Grochówka z boczkiem i kiełbasą

Czy w pogodne zimowe dni szukasz pysznego, domowego jedzenia? Spróbuj nauczyć się gotować staropolską zupę grochową z boczkiem i kiełbasą. Jest to tradycyjne danie, które z pewnością przyniesie ciepło do twojego domu i umili rodzinne spotkania przy stole. Dodatkowo, jest to zupa wyjątkowo syta i pożywna. Jej kombinacja smaków z pewnością zapełni twoje wnętrzności miłym ciepłem. Czy jest coś lepszego niż komfortowa, domowa zupa podczas zimowy wieczoru? Odkryj przepis na grochówkę z boczkiem – daniem, które nigdy nie wychodzi z mody.

Składniki:

  • 1 szklanka grochu suszonego łupanego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera – 1/4 całości
  • 1/2 pora
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju

Grochówka z boczkiem i kiełbasą – jak zrobić?

  1. Groch zalać wodą, najlepiej na noc lub kilka godzin przed gotowaniem. Gotować ok. 45 minut w posolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki i podsmażyć na oleju.
  3. Dodać startą na grubej tarce marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę poddusić i przełożyć do gotującego się grochu.
  4. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut.
  5. Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu.
  6. Zupę przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki.

Grochówka z boczkiem i kiełbasą – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grochówka na wędzonym boczku
Następny przepis: Grochówka z ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode