Grochówka na wędzonym boczku
Nie ma nic lepszego na zimny, deszczowy dzień niż gorąca, sycąca złocista zupa grochowa na wędzonym boczku. Ta klasyczna potrawa, znana i lubiana w wielu regionach Polski, to prawdziwa uczta dla miłośników intensywnych smaków. Przygotowana z naturalnych składników, swoim aromatem skusi nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w bogatym wyciągu z boczku wędzonego, który dodaje zupie charakterystycznej głębi. Udowodnijmy sobie, że tradycyjne potrawy nie muszą być nudne i monotonne. Spróbujmy tej niepowtarzalnej, rozgrzewającej grochówki na wędzonym boczku.
admin
Składniki:
- 1 szklanka żółtego grochu łuskanego w połówkach
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek korzenia selera
- 4 ziemniaki
- kostka rosołowa
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, suszony majeranek
Grochówka na boczku wędzonym – jak zrobić?
- Groch płuczemy i zalewamy wodą, moczymy przez noc. Następnego dnia nastawiamy groch w tej samej wodzie, dodajemy boczek w kawałku razem ze skórką, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na średnim ogniu. Usuwamy pianę, która powstaje na początku gotowania grochu.
- Włoszczyznę obieramy. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę i seler w drobną kostkę. Pokrojone warzywa, całą cebulę i kostkę rosołową wrzucamy do gotującego się grochu.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gdy groch w zupie zacznie się już rozpadać, dodajemy pokrojone ziemniaki. Pod koniec gotowania, gdy groch jest już całkiem rozgotowany a warzywa miękkie, wyławiamy ziele angielskie, liść laurowy i cebulę. Boczek wyciągamy, odcinamy skórkę, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku.
Grochówka na wędzonym boczku – dodatkowe informacje
Boczek można podmażyć z pokrojoną cebulą i dodać na końcu do zupy. Ja nie toleruję smaku gotowanej i smażonej cebuli, więc z tego sposobu nigdy nie korzystam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grochówka na wędzonych żeberkach
Następny przepis: Grochówka z boczkiem i kiełbasą